НОВИНИ

Пред БНТ говори собственикът на компанията, чиито камиони изгоряха на ферибот

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:32, 18.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

9 българи са в неизвестност по последна информация след като ферибот избухна в пламъци през нощта в Йонийско море. Общо 231 са били пътниците на борда и 59 души екипаж.

Спасителната акция с хеликоптер продължи часове за български и турски шофьор, които останаха блокирани на кораба. В късния следобед те бяха евакуирани. На "Юрофери Олимпия" са пътували 127 българи.

Хронологията на събитията: Фериботът "Юрофери Олимпия" на италианската компания "Грималди" е пътувал по линията Игуменица в Гърция към Бриндизи в Италия. Около 9 часа след като е отплавал - към 4.30 ч. сутринта, на палуба 3 пламва огън. За по-малко от 15 минути огнената стихия обхваща горните етажи.

Един от българите на пламналия ферибот: И камионите, и документите - всичко изгоря

Екстремно събуждане и спасение. Шофьорът на камион Румен Методиев казва, че организацията по евакуацията била добра.

"Събраха ни на едно място, на едно безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намираха в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите и документите - всичко изгоря", разказа Румен Методиев.

Спасените са настанили на остров Корфу. Един човек с дихателни проблеми е в болница. Гръцки и италиански спасители започнали да гасят пожара.

СНИМКИ: БГНЕС

"Спасителните операции продължават. В района на инцидента духат силни ветрове. Властите са наредили пълна мобилизация на всички спасителни екипи, които могат да се включат по вода и въздух", заяви Никос Лагадианос, говорител на министерството на мореплаването.

"Пожарът все още не е потушен. Следим ситуацията отблизо и имаме готовност да се включим с допълнителни сили за гасене на огъня. Колкото до информацията за хора в неизвестност - не разполагаме с такава. Проверяваме списъка с пасажери и екипаж и го сверяваме с хората, които вече са превозени до Корфу. Пътниците на борда са от различни държави, предимно от Балканите. Голяма част от тях - шофьори, пътуващи между Гърция и Италия. Повечето са българи, румънци, има и от Турция и Гърция", заяви Пол Киприянос, говорител на "Грималди".

Не всички се измъкнали обаче от горящия кораб. Спасителната акция продължи през целия ден с хеликоптер за български и турски шофьор, които останаха в кораба като в капан.

Малко след 18 часа операцията приключи успешно, а двамата мъже бяха транспортирани в добро състояние към остров Корфу.

"И са предприели рязане на много дебела рампа, за да направят около метър, метър и нещо дупка, през която да изкарат него и турския водач, който също е с него. Имаме застраховка, никой не мисли за материалните щети в момента, важно е момчетата да приберем, после ще мислим за материалните щети", заяви Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма ПИМК.

Причината за възникване на пожара все още не е ясна.

"Това, което знам е, че са чули гръм. Предполагам, че това е от газова бутилка, защото няма български камион, който да няма на борда си газов котлон, както и турски. Но разследващите власти ще го кажат по-нататък", допълни Илиян Филипов.

Останалите шофьори от фирмата на Илиян са спасени. 38 българи, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател. За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи.

Близките на част от спасените шофьори от петричкото село Самуилово вече са се свързали с тях и знаят, че са добре.

От външното ни министерство съобщиха, че българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост.

В Генералното консулство в Солун са осигурени денонощни телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ остава в протестна готовност
НИМХ остава в протестна готовност
Димитър Бербатов: Защо убиваме българските таланти?
Димитър Бербатов: Защо убиваме българските таланти?