НОВИНИ

Радев предложи правителството да определи 9% ДДС върху цената на хляба

Калина Попова
от Калина Попова
12:06, 18.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата криза, заяви президентът Румен Радев. Той посети хлебозавода в Добрич днес като част от обиколката си на страната.

Радев призова управляващите да се вслушат именно в хората, които произвеждат хляб.

"Много е важно да има диалог с правителството и да се вземат неотложни мерки. Те са свързани не само с директна финансова помощ и имат всеобхватен характер, не всичко опира до пари. Опира и до това как да се борим активно със сивата икономика", коментира той.

Дебатът и решенията за диференцираните ставки на ДДС се бави, каза още президентът, но подчерта, че не иска да се меси в решенията на правителството. Според него диференцирана ставка и 9% ДДС върху цената на хляба е стратегическо решение.

"Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги и да има защита на българския производител, защото в момента този срок от 45 дни да се чака да се разплатят тези хора, а в същото време да плащат авансово на енергоносителите, ги поставя в невъзможна ситуация", заяви Радев.

Диференцираните ставки не трябва да бъдат извършвани по групи стоки, а по стратегически отрасли - за България те са земеделие, хлебопроизводство, животновъдство, и производство на българско месо и млечни продукти, подчерта президентът.

"Само България и Дания са с фиксирана ставка върху всичко, с малки изключения", добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от българите на пламналия ферибот: И камионите, и документите - всичко изгоря
Един от българите на пламналия ферибот: И камионите, и документите - всичко изгоря
ЦСКА с остра атака срещу благодетеля на ЦСКА 1948
ЦСКА с остра атака срещу благодетеля на ЦСКА 1948