НОВИНИ

149 години от смъртта на Левски: Вижте мястото, в което Апостола на свободата прекарва последните си дни

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 18.02.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, ви показваме затвора, в който той прекарва дните от залавянето си край Къкринското ханче до довеждането му в София, където е произнесена и смъртната му присъда.

Той се намира във Велико Търново и днес е единственият музей затвор у нас.

В бившия турски конак в града, днес музей "Възраждане и Учредително събрание", пък могат да бъдат видени някои от малкото запазени лични вещи на Апостола.

Затворът във Велико Търново е изграден през 1854 година. Строежът е изцяло от каменен зид, през който не достига никаква светлина. Постройката има един приземен и два горни етажа, заградени са и дворове - в единия се е извършвало оковаването на престъпниците, а другият е бил предназначен за разходки.

"Васил Левски е заловен край Къкринското ханче заедно с двама свои съратници и е отведен при ловешкия каймаканин за разпит. Той взема решение, че трябва тримата арестанти да бъдат доведени в Търново!", разказва доц. Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново.

Къкринското ханче – последната вечер на Васил Левски (Снимки)

Васил Левски е бил въдворен в специална килия, за да няма контакт с останалите затворници и за да не могат неговите съратници отвън, да реализират бягството му.

В Търново най-големият му съратник Христо Иванов-Големия, все пак прави опит да проучи възможностите, Левски да бъде освободен.

"Васил Левски е подложен на три разпита в турския конак. При третия разпит той прави пълни самопризнания за самоличността си. В спомените на Христо Иванов – Големия е записано, че Търновският революционен комитет, прави опити да освободи Левски. Едва ли е било възможно да се случи, тъй като за подобно дело, трябва да има и мащаби. Едното предположение е било да се запалят факли пред турския конак, да изгори и да бъде освободен Левски", разказва доц. Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново.

Тези намерения така и не стигат до изпълнение, а Левски е отведен под конвой до София, където е произнесена смъртната му присъда.

Днес в музея "Възраждане и Учредително събрание", където той учредява Търновския революционен комитет, се съхраняват и някои от малкото запазени негови лични вещи.

„"Там могат да бъдат видени оригинални вещи на Апостола. Това е негова снимка, която е подарена през 1870 година на неговия приятел и съратник Сава Пенев, бъдещ ботев четник, дяконският пояс "орар", който той е използвал при богослужението си от 1858 година, също така двата печата на Вътрешната революционна организация, също оригинални документи, вещи от създаването на Търновския революционен комитет", показва доц. Светла Атанасова от РИМ – Велико Търново.

Затворът, в който Левски прекарва последните дни преди да бъде отведен към бесилото, сега е единственият музей затвор у нас. В него са направени възстановки на килиите от онова време, а на табло са изписани и имената на близо 400 затворници, които са лежали там, голяма част от тях – видни борци за свободата на България.

Мирела Дончева/Даниел Гачков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Седмица на Левски": Лични вещи на Апостола показва Националният военноисторически музей
"Седмица на Левски": Лични вещи на Апостола показва Националният военноисторически музей
Лоша организация на главни кръстовища в Благоевград създава риск от инциденти, алармират автоинструктори
Лоша организация на главни кръстовища в Благоевград създава риск от инциденти, алармират автоинструктори