НОВИНИ

Борисов: Ще подкрепим бюджет с повече пари за военните

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
08:55, 18.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще подкрепят бюджета, но само ако видят повече пари за отбрана. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов в извънреден брифинг, в който подчерта, че е на едно мнение с Румен Радев относно критиките, които вчера президентът отправи към правителството.

Борисов коментира и обвиненията за подслушване със СРС-та. Цитира различни заглавия от медии, според които ДАНС са подслушвали политици още миналата година по време на предизборната кампания, а след Нова година - над 130 човека, сред които опозиционни лидери и журналисти.

Във все още пишещия се бюджет, парите за отбрана трябва да се увеличат - това условие поставиха от ГЕРБ, за да подкрепят финансовия план на страната.

"Народът е казал: Който не храни своя армия, един ден ще храни чужда. Ние предлагаме да бъдат подкрепени с реални средства, за да може незабавно, форсмажарна е обстановката, България да повиши своята боеготовност", заяви Борисов.

Василев: Няма да подкрепим увеличение на парите за отбрана, освен ако МО не предложи конкретни проекти

Откъде да бъдат орязани средства, за да отидат в сметката на отбрана - според Борисов тази задача трябва да реши финансовият министър. По думите му Асен Василев трябва да прецени и как да финансира БАН, без да ощетява съдебната власт.

На брифинга Борисов отрече твърденията, че по време на неговия мандат е имало незаконни подслушвания, като се позова на вчерашния доклад на Националното бюро за контрол на СРС-тата.

"За разлика от тези хора, които се позовават на Гугъл - аз говоря само, когато имам доклада на Бюрото за контрол - тогава говоря. Размахваха се листчета, създаваше се масова психоза, че са вършени безобразия", каза той.

В последните дни обаче лидерът на ГЕРБ отчита, че позициите му съвпадат с тези на президента Радев - както по темата Македония, така и по повод думите на Радев, че действията на правителството още нямат резултат върху българската икономика.

"И вчера и президентът Радев, колкото и трудно да го призная, отново каза истини. Само че трябваше и да каже кой ги доведе тези хора", коментира Борисов.

Борисов коментира и изказването на Лена Бориславова, че криминално проявени ще участват в утрешния протест, което по-късно беше определено като лапсус.

"Ами не може да излезе началникът на кабинета вместо премиера и да каже: "На протеста в събота ще има криминално проявени. ама то не било за събота, било за сряда." Е така ли ви работят службите?", попита той.

Въпреки това по думите на бившия премиер има по-важни теми и заяви, че управляващите могат да разчитат, че ГЕРБ ще е конструктивна опозиция по темата отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира на четвъртфинал в Делрей Бийч
Григор Димитров се класира на четвъртфинал в Делрей Бийч
"Седмица на Левски": Лични вещи на Апостола показва Националният военноисторически музей
"Седмица на Левски": Лични вещи на Апостола показва Националният военноисторически музей