НОВИНИ

Кирил Петков за членството на България в Шенген: Нямат ни доверие, защото сме ги лъгали през годините

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
12:19, 18.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в Шенгенското пространство. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

По думите му страната ни номинално е изпълнила изискванията за вход в Шенгенското пространство, но сега въпросът е да спазва ефективно - трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни.

"Те знаят, че номинално сме там, но не ни вярват в съдържанието и сега въпросът е да обърнем тази реторика. Нямат ни доверие, защото се оказва, че през годините много от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. Сега трябва да изградим и да покажем доверие. Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава", заяви Петков.

Той е обещал, че правителството ще започне сериозен диалог по темата и ще работи приоритетно в сферите, в които партньорите ни виждат дефицити. Министър-председателят изтъкна, че спазването на изискванията за членство в Шенген работи в интерес на България, а правителството е получило кредит на доверие от европейските си партньори.

Министър-председателят е втори ден в Брюксел, където участва в среща на върха на европейските лидери, посветена на кризата с Украйна.

По-късно Кирил Петков ще се включи и в конференцията по сигурността в Мюнхен.

Започва конференцията по сигурността в Мюнхен

На вчерашната среща на върха българския премиер е обещал, че оттук нататък България ще бъде съюзник, който няма да прави изненади.

"Да, всеки гледа националния си приоритет, но като цяло това, което говорим и което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним", каза той.

Страната ни застава твърдо зад единната позиция на ЕС за Украйна и опитите за деескалация на напрежението по пътя на дипломацията.

ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна

По време на визитата си в Брюксел Кирил Петков проведе и серия двустранни срещи.

Снощи той е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са възможностите за сътрудничество в сферите на ядрената енергетика и на жп-транспорта с Франция и на строежа на магистрали с Германия. Предстоят двустранни работни срещи.

Кирил Петков е провел разговор и с президента на Египет, който е проявил интерес към българското производство в сферата на отбранителната индустрия. Двамата са обсъдили възможността България да продава от производството си на Египет без посредници. От своя страна египетският президент е заявил, че страната ни може да закупи от Египет втечнен газ.

Предстои България да покани правителствена делегация от Кайро, която да се запознае на място с продукцията в сферата на отбранителната индустрия.

Българският премиер е обсъдил борбата с корупцията с президента на Руанда Пол Кагаме. Африканската държава е отбелязала значителен успех в тази сфера и в момента се намира на по-предни места в класациите от България, изтъкна Петков.

Кагаме го е поздравил за проявената воля за борба с корупцията и го е посъветвал да таргетира големите корупционни босове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма следи от насилие по тялото на детето, открито край Сумер
Няма следи от насилие по тялото на детето, открито край Сумер
Един от българите на пламналия ферибот: И камионите, и документите - всичко изгоря
Един от българите на пламналия ферибот: И камионите, и документите - всичко изгоря