НОВИНИ

Радев поиска по-ниско ДДС върху цената на хляба, Асен Василев отхвърли възможността

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 18.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с производството на хляб у нас и да обсъди намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 процента за хлебните изделия. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отхвърли подобна възможност.

Според Румен Радев диференцираната ставка не трябва да се определя по групи стоки, а по стратегически отрасли, каквито са земеделието, хлебопроизводството и животновъдството.

Радев предложи правителството да определи 9% ДДС върху цената на хляба

"Моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение. То може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика", заяви президентът Румен Радев.

Той допълни, че хлябът е част от традициите ни и цената му е елемент от малката потребителска кошница.

"От цената на хляба зависи и това как се справяме с икономическата и енергийната кризи", допълни Румен Радев.

Отговорът на правителството не закъсня. Финансовият министър Асен Василев попари очакванията на бранша за намаляване на данък добавена стойност.

"Имаме коалиционно споразумение, там не се предвиждат диференцирани ДДС ставки освен тези, които съществуваха и бяха въведени по време на пандемията. Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената, това го видяхме вече със сектора на ресторантьорството", добави министърът на финансите Асен Василев.

Заради поскъпването на суровините и високите сметки за ток хлебопроизводителите са в непрекъснат стрес за цената за хляба, която непрекъснато расте. Изразиха и съмнение за намаляването на ДДС на 9%.

"В повечето западноевропейски страни, членки на Европейския съюз, ДДС-то е между 6 и 12%, тук е 20%. Лично от моя гледна точка, като човек, работещ повече от 20 години в тази система, предполагам, че ефектът ще се почувства когато повечето от колегите излязат на светло", коментира Иво Бонев от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

Президентът Румен Радев каза още, че може да се помисли за разширяване на мярката 60 на 40, така че по-големи предприятия, като хлебозаводи, да могат да се възползват от нея.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: 9 българи са в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море
МВнР: 9 българи са в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море
Мерцедес представи новия болид, Хамилтън е готов да атакува титлата
Мерцедес представи новия болид, Хамилтън е готов да атакува титлата