НОВИНИ

Петя Неделчева: Постигнахме това, за което бяхме отишли на европейското първенство (ВИДЕО)

"Сестри Стоеви са елит в бадминтона и всички са свикнали те да са горе, но за нас тази квота беше важна", заяви още бившата състезателка и настоящ треньор в бадминтона

петя неделчева постигнахме бяхме отишли европейското първенство видео
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 15.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорът на българските бадминтонистки Стефани и Габриела Стоеви Петя Неделчева застана пред репортерите след завръщането на родната делегация от европейското първенство в Саарбрюкен, Германия, но нашите състезателки спечелиха сребърни медали, но по-важното е, че завоюваха квота за Олимпийските игри в Париж.

На летище "София" Неделчева заяви, че класирането за Париж 2024 е била основната цел пред сестри Стоеви и радостното е, че те са я изпълнили.

"Квотата беше най-важна и ние знаехме още миналия вторник, че те ще се класират на Олимпиадата в Париж. Най-трудно ни беше да прикрием тази новина от всички в България, защото за тях двете европейското първенство беше много важно. Това състезание беше много важно от гледна точка на квотите за олимпийските игри, тъй като на двойки жени участват само 16 тима. Датчанките, които бяха сред преките ни конкурентки, загубиха още на четвъртфиналите и останаха без медал. Докато ние, още с тръгването от България, си бяхме поставили за цел да спечелим отличие и да се преборим за квота. В крайна сметка постигнахме това, за което бяхме отишли", сподели трикратната ни участничка на олимпийски игри в бадминтона.

Бившата активна състезателка говори още и за тежката борба на Габриела и Стефани по пътя им към това да заслужат мястото си на Игрите във френската столица, както и какви ще бъдат техните амбиции при третата им поява на най-големия спортен форум.

"Миналия октомври бяхме на 11 000 точки зад датчанките и французойките. Който разбира от бадминтон, може да каже колко далеч сме били от истината. Тогава имаше хора, които казваха, че изобщо няма смисъл да се тръгва за тази квота, но съм доволна, че и Володя застана зад нас и направихме необходимата програма. Тръгнахме от по-малки турнири, спечелихме 4-5 от тях, катерихме се в ранглистата и така трупахме необходимите точки. Сестри Стоеви са елит в бадминтона и всички са свикнали те да са горе, но за нас тази квота беше важна", коментира двукратната ни медалистка на двойки от европейски първенства.

"В Париж се играе групова фаза - 4 групи по 4 отбора. Имаме общо 11 двойки от Азия, които в най-скоро време ще бъдат публикувани, три двойки от Европа и две от Панамерика. При един добър жребий защо да не спорим за място в четвъртфиналите на олимпийските игри?", завърши Петя Неделчева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви целят излизане от груповата фаза на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)
Сестри Стоеви целят излизане от груповата фаза на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)
България губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането в сухопътния Шенген
България губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането в сухопътния Шенген