НОВИНИ

"Пирогов" работи по кризисен план

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:08, 11.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Най-голямата болница в България за прием на спешни пациенти работи по кризисен план. Там се лекуваше първата жертва на коронавируса у нас .В "Пирогов" се намират и първите контактни лица на двамата заразени. Те са настанени в Белодробната болница, не проявяват симптоми и ще бъдат освободени за домашно лечение, ако тестовете им са отрицателни.

Лекарите в "Пирогов" продължават да се борят за живота на 74-годишния съпруг на починалата жена. Той не е интубиран, но се налага допълнително подаване на кислород. Трудно е да се каже каква е ситуацията в момента вътре в болницата и как е организирана работата, но това, което прави впечатление вън е, че няма обичайно многото близки на пациенти и чакащи за преглед хора.

Няколко отделения са временно затворени, защото лекарските екипи изпитват затруднения в работата.

От националния щаб обявиха, че временно са затворени кардиологията, неврологията и всички вътрешни отделения. Работата в токсикологията е организирана така, че там да бъде направена резервна клиника за прием на пациенти с коронавирус. Всички други дейности продължават да функционират в нормален режим на работа.

Ударна дезинфекция е направена в болницата, а близки на пациенти говорят за засилени превантивни мерки.

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че независимо, че са определени инфекциозни заведения, които приемат пациенти със симптоми на коронавирус, хората в столицата продължават да търсят първо помощ в "Пирогов".

Бойко Борисов, министър-председател на България: Те няма как да знаят хората, които страдат от подобни белодробни заболявания, сърдечни операции, както има това семейство. И те си отиват в "Пирогов".

В мометна в "Пирогов" кадрите са достатъчно. Такава е ситуацията и с болнците в страната. Все още не е ясно как Здравната каса ще плаща на лечебните заведения за пациенти под болнична карантина.

Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването: Ще намерим подходящо решение. Това, което мога да кажа, е че няма да допуснем лекарите да не си получат разходите за персонал в лечебните заведения.

В страната има и достатъчно инфекциозни и реанимационни легла, при необходимост може да се разкрият допълнително, увери Начева.

От здравното министерство казаха, че за момента не се налагат извънредни мерки в лечебните заведения и призоваха за спокойствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 студенти от МУ-Плевен са под карантина
10 студенти от МУ-Плевен са под карантина
Най-важните мерки срещу коронавируса след Съвета по сигурността
Най-важните мерки срещу коронавируса след Съвета по сигурността