НОВИНИ

Пламъците от Гърция влязоха у нас, тези в Северна Македония са далече от България

пожарът границата гърция продължава гори вече трета седмица
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Малинова
20:35, 12.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

През последните дни от страна на южната ни съседка не се гаси огънят в планината Славянка, който гори вече четвърта седмица.

И днес десетки служители се бореха с потушаването на огнища, въпреки изградените просеки по границата ни с Гърция.

От гръцка страна вече седмица огънят не се гаси нито наземно, нито с летателна техника от въздуха заради множеството пожари във вътрешността на нашата съседка.

Едва днес булдозер се включи в изграждането на противопожарни просеки. Нещо, което нашите горски служители правят вече 20 дни.

Това е и целта - да бъде заграден и локализиран пожарът от всички страни, за да може най-сетне да бъде потушен.

Големият горски пожар, който се разгоря вчера в Република Северна Македония, близо до град Пехчево, засега няма опасност да прехвърли границата и да премине на българска територия.

Обгърнатата в дим планина Славянка вече не предизвиква страх сред жителите на близките села Петрово и Голешово.

Притеснения, че пожарът ще продължи да гори и завзема нови територии и у нас обаче имат от горското стопанство, тъй като от седмица никой не се бори със стихията от гръцката страна на планината.

"Ако продължи в посоката, където върви в момента, следващото място, на което ние бихме очаквали да навлезе на наша територия, е между селата Лехчево и Пиперево, оттук нататък ще започнем да оглеждаме превантивно какви естествени прегради можем да ползваме, къде да създадем нови противопожарни ивици, така че да се опитаме да предпазим да навлезе на наша територия", заяви инж. Пламен Поюков, директор на ДГС - Катунци.

Вчера се разгоря и големият пожар край Пехчево в Република Северна Македония. Гъстият дим, който се виждаше от Благоевград и Симитли, стресна хората.

За разлика от Гърция в западната ни съседка с пламъците наземно се борят пожарникари, горски и доброволци, няколко хеликоптера обливат пламъците от въздуха.

"Опасност да прехвърли към наша територия няма на този етап. Колегите от държавно горско стопанство Симитли правят минерализовани ивици в целия район, защото в последния месец два пъти се пали в този район, растителността около километър е трева, като направим тези ивици ще можем там да го спираме", каза още Калин Зашев, директор на ДГС - Благоевград.

В горещото и сухо време и най-малката искра може да доведе до неконтролируеми пожари. Затова от пожарната апелират да не се пали огън на открито по никакъв повод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Глушков към олимпийските шампиони: Благодаря Ви за емоциите и волята за победа
Министър Глушков към олимпийските шампиони: Благодаря Ви за емоциите и волята за победа