НОВИНИ

Пламен Аспарухов: Тези които искат да дойдат, нека да заповядат

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:47, 25.01.2023
Чете се за: 09:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият старши треньор на българския национален отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов даде интервю, в което говори за бъдещето на спорта, сътресенията в родната федерация, бойкотът на част от състезателите след напускането на Иван Иванов, както и за целите, свързани с Олимпийските игри в Париж 2024.

На първо място Аспарухов сподели, че най-важното пред родните щангисти е да започнат подготвителен лагер, като за целта е нужно да получат одобрение от Министерството на младежта и спорта.

"Искам да кажа, че сме доволни от отношението на министър Лечева до момента, благодарни сме й за разбирането на нашите проблеми и сме й задължени. Очакваме добро отношение и сега, за да започнем работа максимално бързо. Най-важното нещо е да започнем лагери, незабавно. В момента нямаме субсидиране, но и миналата година по това време нямаше субсидиране и почнахме на 5-и януари лагер под ръководството на Иван Иванов. Така че, ако Министерството на спорта застане зад спорта ни, нещата ще се оправят. Истината е, че трябва да започнем веднага", заяви пред БТА Аспарухов.

Наставникът на родните щангисти засегна и темата с бойкота на част от състезателите в знак на уважение към бившия треньор Иван Иванов и коментира кои от тях могат да се борят за златен медал по време на Олимпийските игри в Париж 2024.

"Тези, които искат да дойдат, нека да заповядат. Аз ги разбирам тези момчета, които казват, че ако не е Иван треньор, няма да дойдат на лагер. Емоцията е нещо лошо в нашия спорт. Защото тези, които участват сега, имат шанс да вземат квоти за Олимпийските игри тази година ели догодина на европейското първенство. Ако не участват, те няма да вземат квоти. Отделно от тези, които казаха, че няма да участват, само един е в олимпийска категория – Дейвид Фишеров. Останалите са в неолимпийски категории. Христо Христов в момента е контузен и не тренира. Предвид подготовката за олимпийската подготовка, не е толкова фатално за отбора, но аз съм убеден, че ще дойдат. Защото едно са шампиони, второ са професионалисти. Тук е мястото да посоча Олимпийските игри в Атина през 2004-а година – отборът ми спечели един златен медал, първият българин със злато в най-тежката категория – Милен Добрев. Точно 10 дни след Олимпиадата ме изгониха. Някой да е чул да се оплаквам? Това са нормални неща. Аз ги разбирам тези момчета. Те са работили години с Иван Иванов, свикнали са с него. Разбирам техните емоции. Уважавам техните емоции, но всички заедно трябва да се хванем да работим за спорта. За мен всеки спортист все едно е мое дете. Към всички се отнасяме еднакво и от всички изисквам всичко", каза Пламен Аспарухов

"За мене лично Карлос Насар има шанса да стане олимпийски шампион. За Божидар Андреев гарантирам, че на Олимпиадата ще има опити за злато. Не знам дали ще бъде втори или трети, но ще има опити за златен олимпийски медал. Това го обещавам, ако аз съм треньор на националния отбор на 100 процента. Те не са казали, че няма да се готвят. Знам, че тренират, бяха с нас на анти-допинговия семинар. Основата я имаме, желание имаме, стига да ни се даде възможност – ще работим. Най-важното е да спасим спорта сега. Министерството трябва да помогне да отидем в Национална спортна база, за да се подготвяме. Няма ли лагер, няма да има нищо. Миналата година пак нямаше пари в онзи момент, но лагер имаше. Надявам се аршинът да бъде еднакъв. Щом при Иван Иванов е имало лагер без финансиране, значи и при нас не би трябвало да има проблем. Разчитам много на личните треньори по клубовете. Задачата, която ни е поставена на е да заздравим сериозно дисциплината, да увеличим тренировъчния процес и да вземем квоти за Олимпийските игри, медали, а и титли", допълни участникът от Игрите в Москва през 1980 година.

Пламен Аспарухов се върна и към последния си престой начело на националния отбор по вдигане на тежести и допинг скандала от 2008 година в Пекин и припомни за една своя идея, а именно създаването на аптека за националните отбори, която да изследва медикаментите, които взимат родните спортисти

"След 2008-а година, моят случай, човек не бива да си помисля да дава и беналгин без да го изследва. И аз онзи ден на въпросния анти-допингов семинар пак попитах: Как аз мога да давам витамини, които са доказано чисти? Отговарят ми: "Ами не можеш, защото не се знае". И пак сме на някаква бомба със закъснител. Безумие е 15 години след случая Пекин да се повторят отново такива неща и никой да не е взел мерки. През 2002-ра година написах докладна записка до Васил Иванов-Лучано – по онова време министър на спорта. Исках да се направи една Аптека на националните отбори, да се изследва всичко, което се дава като хранителни добавки, витамини, на спортистите. Дали в България, дали в чужбина и там да се решава какво да се дава. На първо място намаляваме възможностите за корупция, от кражби. Министерството да ти дава медикаментите, но и да дава гаранции, че държавата е застанала зад тебе и те защитава. И състезателят се подписва, че е взел точно тона, което му е дала държавата. 20 години минаха и нищо не се е променило. А според мене, едва такава Национална спортна аптека би била страхотен помощник на спортистите. Не само за нас, но и за леката атлетика, борбата, боксьорите, за всички спортисти, които имат необходимост", сподели Аспарухов.

Накрая старши треньорът на щангистите коментира и случаващото се във федерацията и посочи кой според него кой е главният виновник за проблемите във вдигането на спорта.

"Трябва да излезем сега от тази тежка ситуация, за да спасим спорта. Има много талантливи момчета отдолу. Бъдещето не е мрачно, ако се работи правилно. Когато дойдох във федерацията, разбрах, че тя реално се управлява от един възрастен човек с големи амбиции – Димитър Димитров от Стара Загора, който е генерален секретар. Той казва кой да вдига, кой да не вдига. Кой да взима повече пари от тотото, кой – по-малко. Сега ако му направят една ревизия във вилата, колко щанги ще намерят там – чисто нови. И той ги дава на клубовете срещу обещания. Ето по този начин работи той. Повечето колеги не могат да си направят годишните отчети и му звънят на него. Обаче след това се задължават да гласуват както той им каже. Той вече върши неща, които са опасни за самия спорт", завърши Пламен Аспарухов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович не даде шансове на Рубльов и е на полуфинал на Australian Open
Джокович не даде шансове на Рубльов и е на полуфинал на Australian Open
Родителите на деца до 12 г. ще могат да ползват болничен за временна нетрудоспособност
Родителите на деца до 12 г. ще могат да ползват болничен за временна нетрудоспособност