НОВИНИ

Пламен Константинов: Не трябва да мислим за резултати, трябва да израснем най-много в сервиса

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:06, 18.09.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
пламен константинов мислим резултати израснем сервиса
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов говори пред медиите около десетина дни преди старта на олимпийската квалификация в Китай, на която "лъвовете" ще премерят сили с домакините, Полша, Нидерландия, Аржентина, Канада, Мексико и Белгия в спор за две квоти за Игрите в Париж догодина.

Запитан дали спечелването на виза за френската столица е чудо или реалност за нашия тим, Константинов отговори.

"По-скоро е първото. Аз съм умерен оптимист от началото на лятото. Опитвах се реално да представя картината. Иска ни се да покажем по-добро ниво от европейското първенство, но си давам сметка - за много от момчетата това изисква време. В последните години работя предимно с млади състезатели. Познавам етапа, в който се намираме. Виждам хубави неща на тренировка, но не и на мачовете. Това изисква време, трупане на опит, увереност. Трябва да знаят как се играят такива мачове. Не ни предстоят двубои със съперници, за които се изискват само физически качества. Трябва майсторство. На този етап това ни липсва. Има светлина като бъдеще. Тя обаче не е толкова много в настоящето", сподели българският наставник.

"Не трябва да мислим за резултати. Това ще спира състезателите ни. Видя се на европейското. Не всички, от които загубихме във Варна, бяха по-силни от нас. Бяха преодолими. Можеше с още един добър мач да удължим престоя си на турнира. Видя се, че нямаме ниво срещу топ отборите. Трябва да се мисли мач за мач. Нека не говорим за класиране, за първите две места. Такива равносметки можем да правим след шестия или седмия мач и ако си ги изиграл добре. Нямаме нужда от тежестта да мислим от началото как да се борим за първите две места. Този отбор не може да я носи", каза още той.

Константинов коментира още и решението си да подвика в състава за този турнир младият 17-годишен разпределител Симеон Николов, заявявайки, че за него това ще бъде възможност да натрупа опит.

"Симеон Николов е пътят към бъдещето и подмладяването. Опитахме на европейското с микс между млади и опитни. Не сработи. Не хвърлям вината в никого. Годините си минават и става все по-трудно. Колкото и да ни се иска, става все по-трудно с толкова преминали през всичко състезатели. Те обаче са в залеза на кариерата си. Това е истината и с цялото ми уважение към кариерата им. Те положиха усилия да са в добро състояние, колкото е възможно. Няма смисъл този експеримент да се продължава. Предпочитам на олимпийската квалификация да дам шанс на младите да трупат опит. Симеон Николов също не е готов с неговите 17 години. По-добре да премине през такъв турнир и мачове, което ще е от полза за бъдещето му", заяви 50-годишният специалист.

Накрая българският треньор подчерта за пореден път важността на сервиса, споделяйки, че в последните години България отстъпва в този елемент на водещите отбори.

"На голямо ниво мачовете се решават с начален удар. В последните години изоставаме от топ отборите в този компонент. Ние сме на добро средно европейско ниво. Няма да сме топ, докато не натискаме противниците с начален удар. Там трябва да израснем най-много. Изисква време. Големите отбори не се бият без начален удар", завърши Пламен Константинов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?
Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?
Земеделците протестираха на 45 точки в страната заради отпадналата забрана за украинското зърно (ОБЗОР)
Земеделците протестираха на 45 точки в страната заради отпадналата забрана за украинското зърно (ОБЗОР)