НОВИНИ

Пламена Миткова на финал в скока на дължина на европейското по лека атлетика до 20 г.

Другата ни представителка в дисциплината Радина Величкова се нареди 21-а в квалификациите и отпадна.

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:48, 09.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
пламена миткова защити тилата скока дължина зала държавното първенство
Слушай новината

Българката Пламена Миткова се класира за финала в дисциплината скок на дължина на европейското първенство по лека атлетика за девойки до 20 години в Йерусалим, Израел.

Световната ни шампионка в същата възрастова група от Кали миналата година стартира състезанието с опит от 6.16 метра, при който обаче си остави сериозен запас при отскачането от дъската.

При втората си поява на пътеката Миткова коригира изпълнението си и се приземи на 6.40 метра, оставайки само на пет сантиметра от квалификационната норма в надпреварата.

Това постижение обаче се оказа напълно достатъчно за българката, за да ѝ осигури 7-о място в пресявките, както и участието във финала на дисциплината.

При последния си опит Пламена Миткова отказа да скача с цел да се съхрани за битката на медалите. Решението ѝ навярно е било повлияно и от факта, че 18-годишната ни състезателка страдаше от разтегнати връзки на глезена по-рано през това лято.

Другата ни представителка в квалификациите на скока на дължина Радина Величкова, за съжаление, остана извън финала на надпреварата. Българката започна с два неуспешни опита, а при третия постигна 5.98 метра, с който тя се нареди на 21-о място в общото класиране.

Това сложи край на участието на Величкова на шампионата в Израел, като най-важното за нея бе представянето ѝ в спринта на 100 метра, където едва 15-годишната ни атлетка влезе в полуфиналите с нов личен рекорд - 11.63 секунди.

Финалът в скока на дължина с участието на Пламена Миткова ще се проведе в четвъртък сутринта с начален час 9:15 българско време. Надпреварата ще може да проследите НА ЖИВО по БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев дебютира с гол за ФК Лос Анджелис в САЩ
Филип Кръстев дебютира с гол за ФК Лос Анджелис в САЩ
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София ще бъде обявен през септември
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София ще бъде обявен през септември