НОВИНИ

Пламена Миткова постави нов личен рекорд в скока на дължина в зала по време на националния шампионат за юноши и девойки

пламена миткова грабна сребро скока дължина европейското лека атлетика
bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 29.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Двукратната атлетка №1 на България и световна шампионка за девойки в скока на дължина Пламена Миткова взе участие във втория ден на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години в зала "Фестивална" в София.

Миткова, която се състезаваше извън класирането, постигна 6.61 метра в последния си опит и така постави личен рекорд в зала. На открито най-доброто постижение на 19-годишната пловдивчанка е 6.66 метра, поставено през 2022-а година, когато тя спечели световната титла за девойки в Кали.

Във вчерашния ден Пламена стартира с опит от 6.41 метра, след което допусна два фаула, причинени от проблеми с разбега ѝ. До края обаче родната атлетка коригира неточностите и завърши надпреварата с резултати от 6.34, 6.40 и 6.61 метра, като с последния българката се нареди в топ 10 на света за годината.

В надпреварата при девойките победителка стана фаворитката Радина Величкова (Ботев, Пловдив) с 5.81 метра, която грабна втора титла от шампионата за юноши, след като тя триумфира и на 60 метра. Втора остана Карина Цончева (Михаил Желев, Сливен) с 5.59 метра, като двете с Величкова имат и покрит норматив от 5.85 метра за еврошампионата през лятото. Подиумът допълни Ана-Мария Петкова (Атлетик, Хасково), която приключи с 5.53 метра.

При юношите в скок дължина златото заслужи Зинга Барбоса Фирмино (Радио 999, Ямбол) с 6.78 метра. Той има и два окрити норматива (скок дължина и троен скок) за европейското първенство за юноши и девойки до 18 години, което ще се проведе от 18 до 21 юли в Банска Бистрица, Словакия. Втори и трети във вчерашната надпревара се наредиха Стоян Орлинов (Михаил Желев, Сливен) с 6.57 метра и (Ивет Лалова Спринт Академи, София) с 6.50 метра.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вили Лилков: Изборът на Цветомир Петров е провален заради намеса на политическите централи
Вили Лилков: Изборът на Цветомир Петров е провален заради намеса на политическите централи
Вятърните централи ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море, смята експерт
Вятърните централи ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море, смята експерт