Всяка година в България се изхвърлят близо 90 килограма храна на човек, което струва между 200 и 400 лева на домакинство. За да се обърне тази тревожна тенденция, в Поморие се проведе двудневна инициатива – "хранителен патрул", част от международния проект FOODWISE. В инициативата участват четири държави от Черноморския регион, сред които Грузия, Турция, Гърция и България.
Годишно по света се губят 1,3 милиарда тона храна – най-вече заради неразумно пазаруване и неправилното ѝ съхранение особено през летния сезон. В отговор на този проблем в Поморие стартира хранителен патрул с ясна цел – по-малко отпадъци и повече осъзната консумация.
Марин Тодоров, еколог в Община Поморие: "Апелираме гражданите, минувачите и плажуващите да оставят хранителните си отпадъци при нас, а ние в замяна да им предоставяме пресни плодове. Идеята е да им привлечем вниманието, да бъдат по-разумни в покупките на храна. Дори ги съветваме как да готвят, как да съхраняват храната в хладилника си".
Ирен Тодорова, представител на Община Поморие: "Най-често на плажа се консумира царевица, затова кочаните от царевица са най-честия отпадък. Има хора, които са яли различни плодове и изхвърлят обелката от банан, костилка от различен плод. Даваме им безплатни плодове по избор. Имаме праскови, кайсии и грозде".
И туристите виждат смисъл в размяната – хранителен отпадък срещу свежа храна.
Марияна Ямалиева, турист от Пловдив: "Вчера изхвърлих царевица, а днес банан, праскова и нектарини. Трябва всеки да се грижи за околната среда, за да сме здрави и да просперираме напред".
Величка Георгиева, турист: "Храна не бива да се пилее. Това е грехота. Една поничка бях си взела, но не беше никак вкусна. И сега ще заменя закуската с тези вкусни плодове".
Освен хранителни отпадъци туристите предават и пластмасови опаковки, които се събират и изхвърлят разделно.