НОВИНИ

Пловдивският съд върна в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писател преди 20 години

Той бе издирван с червена бюлетина от Интерпол

съдът пусна домашен арест шофьора убил двама стражица
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 07.12.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково и върна в ареста турския полковник Мустафа Левент Гьокташ, който бе под домашен арест.

Магистратите оставиха без уважение молбата на същия за промяна на по-лека мярка за неотклонение. Делото пред Апелативния съд е образувано по протест на Хасковската окръжна прокуратура срещу мярката за неотклонение домашен арест спрямо Гьокташ.

Турският полковник бе издирван с червена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и писател Неджип Хаблемитоглу. Бившият военен е заподозрян за смъртта на писателя, който беше застрелян пред дома си през декември 2002 година в Чанкая.

63-годишният обвиняем е бил подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване.

Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили, а в момента е с действащи адвокатски права в Турция. При разглеждане на първа инстанция в Хасковския съд Гьокташ заяви, че никога не е имал общо с Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО. Пловдивският апелативен съд обаче прецени, че здравословно състояние на Гьокташ не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка „задържане под стража“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло от обичайното за декември в близките дни
По-топло от обичайното за декември в близките дни
Днес на световното първенство по футбол - 07.12.2022 г.
Днес на световното първенство по футбол - 07.12.2022 г.