НОВИНИ

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите

пожарът воден локализиран изгорелите къщи
bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 18.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната, заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция "Социално подпомагане".

Отделно от това пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред общината за помощ от 2500 лв. по фонд "Социална закрила".

Хората, останали без дом, могат да кандидатстват за помощ и по фонд "Бедствия и аварии", но след като огнените стихии бъдат потушени окончателно. За хората, които нямат второ жилище, ще се търси място за временно настаняване в рамките на общината.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи действията на отговорните институции като адекватни, включително и в село Воден.

"Фактът, че няма жертви и пострадали във Воден, говори, че е адекватна реакцията на всички на терен. Това беше огнище, което, за съжаление, не успяхме да локализираме и затова първоначално нямаше заплаха, но при много рязка смяна на вятъра, която се случи, цялото село е било обгърнато от пламъци от всички страни.

Тежка техника и хеликоптери от Чехия и Турция участват в гасенето на двата най-големи пожара - при пловдивското село Отец Паисиево и при ямболското село Воден.

Снощи от Турция е пристигнал един хеликоптер и тежка техника, която е прекосила границата и се е включила в потушаването на пожара в Ямболско. В момента техниката е в готовност и изчаква на границата при нужда отново да се включи.

Край Отец Паисиево се ограничава периметъра на пожара, но при възникване на силен вятър, обстановката може да се влоши отново. В гасенето помагат два хеликоптера, изпратени от Чехия.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поясни, че само с хеликоптери не може да се угаси горски пожар. Тяхната функция е да свалят пламъците ниско долу, където да ги потушат екипите на терен.

Тепърва ще се разследва кой е виновен за стихиите. По мнение на министъра става въпрос за небрежно и немарливо отношение на отделни граждани.

Калин Стоянов коментира и оставката, която му беше поискана от ПП-ДБ заради работата на МВР при справянето с пожарите.

"Пак ли? Аз вече загубих броя на това колко пъти ми е искана оставката от точно тези хора. Жалка история! Аз лично не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката. Хора, които вероятно са виждали огън, само когато гори клечка кибрит, да обясняват какво и как е трябвало да стане, не е коректно", заяви Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без промяна за България в ранглистата на ФИФА
Без промяна за България в ранглистата на ФИФА
Илияна Йотова за третия мандат: Да се надяваме, че разумът ще надделее
Илияна Йотова за третия мандат: Да се надяваме, че разумът ще надделее