НОВИНИ

По-добре късно, отколкото никога

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:18, 07.06.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
добре късно отколкото никога
Снимка: www.transfermarkt.com
Слушай новината

След седмица започва европейското първенство по футбол и е напълно нормално това да е основната тема за спортните фенове. Повечето от тях са добре запознати със съставите на големите нации, знаят визитките на ярките звезди, кои биха били новите герои и докъде се разпростират амбициите на отделните селекции. Обикновено ви се предлагат доста статистики за най-младите играчи по отборите, но сега ви предлагам някои имена, които блеснаха в по-късен етап на кариерите си, а сега изглеждат и като важни единици за отборите си. Неочаквани, но с добри изгледи бързо да придобият още по-осезаема слава и разпознаваемост.

Роберт Андрих, 29 години

Да започнем от домакините. За да разберете какво имам предвид, Андрих е с една година по-млад от Юлиян Дракслер, който беше част от Бундестима, спечелил световната титла… преди 10 години. По онова време Андрих е част от втория отбор на Херта, а през 2016 рядко получава минути за Динамо Дрезден в Трета Бундеслига. Дебютира в Бундеслигата, когато е на 25 години за Унион Берлин. И кой тогава е очаквал, че няколко лета по-късно ще е основният кандидат за партньор на Тони Кроос в центъра на терена. След фантастичния сезон с Байер Леверкузен, кариерата на Роберт се изстреля в друга орбита.

Ясир Асани, 29 години

Роден в днешна Северна Македония, Асани получава албанско гражданство през 2016, изиграва един мач за младежката формация и след това е игнориран. Не попадаше в сметките на поредицата от италиански селекционери, които водеха Албания и през 2022 замина да играе в Република Корея. Месеци по-късно Силвиньо пое Албания и всичко се промени на 180 градуса. Вече може да се счита за звезда на тима, вкарвайки страхотни голове срещу Полша и Чехия в квалификациите.

Барнабас Варга, 29 години

Играе на аматьорско ниво до своята 20-та годишнина, а тогава е съвсем близо до отказване от футбола. Когато е на 25 играе във втородивизионния австрийски Лафниц, след което се връща в родината си Унгария, за да пробва късмета си в много скромни отбори. Меко казано - анонимен по онова време. Изведнъж обаче Варга започва да бележи с удивителна лекота, става голмайстор на втора унгарска дивизия, подписа с Ференцварош през миналото лято и вкара средно по гол на всеки мач през кампанията. С 39 гола през 2023 той беше сред водещите реализатори изобщо в Европа и е напълно нормално, че Марко Роси иска да разчита на него.

Алекс Грималдо, 29 години

Още един на същата възраст като гореописаните. Причината той никога да не беше обличал фланелката на Испания преди ноември 2023 година, може би се крие цяла декада назад във времето. Продукт на школата на Барселона Ла Масия, Грималдо си позволява да критикува наставника на каталунците Луис Енрике през 2015, че няма достатъчно силен контакт с него, въпреки силните изяви на Грималдо във втория отбор. Напълно достатъчно за Барса да се раздели с Алекс и той да отиде в Бенфика. Енрике после става треньор на Испания в периода 2018 и 2022 и се досещате, че не забелязва Грималдо и изобщо няма планове да го вика в националния отбор. Новият селекционер - Луис де ла Фуенте обаче няма как да подмине Грималдо, който направи прелестен сезон с Байер Леверкузен и допринесе за феноменалния сезон на германците с 12 гола и 19 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Словения Матияж Кек: България е един истински спаринг-партньор
Селекционерът на Словения Матияж Кек: България е един истински спаринг-партньор
Ани Вангелова остана на крачка от финала на двойки на турнир по тенис в Босна и Херцеговина
Ани Вангелова остана на крачка от финала на двойки на турнир по тенис в Босна и Херцеговина