НОВИНИ

По-леки мерки от днес: Заведения, театри и фитнеси работят с условия

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:30, 01.04.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Заведения и фитнес зали отвориха от днес при спазване на определени мерки. Много от собствениците на ресторанти обаче се притесняват, че инвестициите им в поредното отваряне няма да се оправдаят. В спортните зали пък въвеждат и свои правила.

Против отварянето единствено на откритите части се обявиха близо 80 процента от ресторантьорите у нас. Ако клиенти се посрещат само в градините и терасите, заведенията ще работят с около 20 процента от капацитета си.

"Ден по-рано преди да излезе заповедта сдружението излезе с позиция, че това не е рентабилно. Отварянето на градините трябва да бъде с пожелателен характер и в същото време да бъдат запазени компенсациите на бизнеса под формата на оборотен капитал и за персонала под формата на "Запази ме", каза Марин Сотиров зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Още от обяд ресторантьорите в столицата очакваха своите клиенти:

"Имаме си дезинфектанти, работим с маска, в кухнята готвачите са с ръкавици, с маски, всичко, както е. Хора обаче няма", споделя сервитьорката Катерина.

Притеснения, че оборотите няма да покрият разходите, има в цялата страна.

"Има доста колеги, които няма да отворят, които не разполагат като нас с огромна хубава градина, която има възможност за отопление. Времето като се развали просто нямат хубави навеси като нас", каза Юлиян Алексиев – собственик на заведение в Пловдив.

"Освен това не се знае дали след една седмица пак няма да кажат: затваряме, тъй като вчера беше пик на заболеваемостта. И може да се наложи всичко онова, което рпавим като усилия в момента, да се обезсмисли след следмица", каза Дирон Ръсовски – собственик на заведение във Варна.

Фитнесите също работят от днес при ограничен капацитет от 30 процента, както и с предпазни средства извън зоните за трениране. И макар да не са наложени други ограничения, служителите там вече въвеждат и свои правила:

"За да могат повече клиенти да се възползват от услугата, то може би около час да бъде тренировката", каза Пролет Митева, управител на фитнес.

Големите нехранителни магазини с площ над 300 квадратни метра приемат поръчки онлайн или по телефон като стоките могат да бъдат взети пред обектите. клиенти вътре не се допускат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма дупка зейна на пловдивска улица
Голяма дупка зейна на пловдивска улица
Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души
Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души