НОВИНИ

По-скъп ще е ски сезонът тази година

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 29.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

По-скъп ще е ски сезонът тази година заради икономическия спад в туризма и повишените режийни разходи за хотелиери и собственици на спортни съоръжения. Това коментира в "Денят започва" директорът на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

Той се обяви против въвеждането на зелен сертификат за ползване на ски-лифтовете. Изтъкна, че 99% от лифтовете у нас са от открит тип, а проверките за зелен сертификат на входа на ски съоръженията биха създали сериозни организационни проблеми.

Разчетите за това с колко ще се повишат цените на ски-услугите все още не са готови, но според Беляков поскъпването няма да е драстично, за да може да се понесе от пазара.

Дори вдигането на цените обаче няма да компенсира напълно повишените разходи в сектора, изтъкна директорът на "Пампорово" АД. Той призова да се прецизират внимателно критериите, по които да се отпускат помощи към сектора по новата мярка за подпомагане в туризма, за която са отделени 30 милиона лева.

Вижте повече в репортажа на Зоя Велинова:

Спадът в туристическия сектор спрямо 2019 година остава на нива около 40 - 50%, коментира в "Денят започва" председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитрина Горанова.

Тя допълни, че мярката за подпомагане на туризма, заложена от правителството, се очаква да стартира най-рано в началото на декември. Според Горанова освен да се уточнят критериите, по които ще се разпределят средствата по новата мярка, трябва да се променят и условията по мярката 60 на 40, тъй като тя не работи ефективно в сферата на туризма.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха отново мъжа, заплашвал Ива Митева
Арестуваха отново мъжа, заплашвал Ива Митева
Премиерът Стефан Янев: Пикът на заболеваемостта върви към плато
Премиерът Стефан Янев: Пикът на заболеваемостта върви към плато