Италианският ресторантьор Адо Кампеол, известен като "баща" на емблематичния десерт тирамису, е починал на 93-годишна възраст в град Тревизо.
Именно там се намира неговият ресторант, в чието меню през 1972 година се появява любимото изкушение на милиони хора по света - шедьовър от силно еспресо, бишкоти и крем с маскарпоне.
Рецептата обаче никога не е била официално патентована от семейството.
Сладкишът бързо печели популярност и излиза извън границите на северноиталианското градче, а версиите около появата му са различни.
Според най-популярната обаче, тирамису е плод на грешка в кухнята на Адо, след неуспешен опит за ванилов сладолед. Един от готвачите в ресторанта без да иска изпуснал маскарпоне в купата с яйца и захар и така установил, че тази смес има високи вкусови качества.
Останалото е история - за основа на крема послужили бишкоти, натопени в ароматно еспресо, а за завършек на десерта - натурално какао.
Какво означава името тирамису - буквалният превод е "вдигни ме", но по-скоро се възприема като "ободри ме". Смята се, че навремето кулинарното изкушение се използвало и като мощен афродизиак в бордеите покрай Венеция, тъй като Тревизо е съвсем близо до Града на влюбените.
В днешно време тирамисуто има различни варианти - с ягоди, с ром, с бял шоколад, но класическата рецепта остава ненадмината по вкус и задължителна за дегустация при посещение в Италия.