ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Почина "бащата" на тирамисуто

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:52 мин.
Още
почина бащата тирамисуто
Слушай новината

Италианският ресторантьор Адо Кампеол, известен като "баща" на емблематичния десерт тирамису, е починал на 93-годишна възраст в град Тревизо.

Именно там се намира неговият ресторант, в чието меню през 1972 година се появява любимото изкушение на милиони хора по света - шедьовър от силно еспресо, бишкоти и крем с маскарпоне.

Рецептата обаче никога не е била официално патентована от семейството.

Сладкишът бързо печели популярност и излиза извън границите на северноиталианското градче, а версиите около появата му са различни.

Според най-популярната обаче, тирамису е плод на грешка в кухнята на Адо, след неуспешен опит за ванилов сладолед. Един от готвачите в ресторанта без да иска изпуснал маскарпоне в купата с яйца и захар и така установил, че тази смес има високи вкусови качества.

Останалото е история - за основа на крема послужили бишкоти, натопени в ароматно еспресо, а за завършек на десерта - натурално какао.

Какво означава името тирамису - буквалният превод е "вдигни ме", но по-скоро се възприема като "ободри ме". Смята се, че навремето кулинарното изкушение се използвало и като мощен афродизиак в бордеите покрай Венеция, тъй като Тревизо е съвсем близо до Града на влюбените.

В днешно време тирамисуто има различни варианти - с ягоди, с ром, с бял шоколад, но класическата рецепта остава ненадмината по вкус и задължителна за дегустация при посещение в Италия.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?