НОВИНИ

Почина дългогодишният оператор на БНТ Методи Гиков

почина дългогодишният оператор бнт методи гиков
bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 29.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Почина дългогодишният отговорен оператор на БНТ Методи Любенов Гиков - обичан и уважаван наш колега.

Над 40 години от професионалния му живот са минали в БНТ.

Работил е по документални и игрални филми, редица предавания и рубрики, сред които „Макбет“, „Слизането на Исус в ада", „Харолд и Мод”, „Диоптра за душата и тялото", “Старчето с карираните панталони”, предаването „Като лъвовете“, телевизионното състезание "Минута е много", предаването „Вяра и общество“, публицистичното предаване „Отвъд заглавието", „Църковен празничен календар", „Всичко е химия"; множество концерти; новинарски емисии; директни предавания за големи национални празници; новогодишни програми и важни събития (посещението на папа Йоан-Павел Втори) и много други.

Бил е отговорен оператор на някои от най-значимите български музикални фестивали и конкурси като „Златен Орфей“, „Мелодия на годината“, „Хит минус едно“, „Музика, Музика“ както и редица концерти.

Има над сто постановки на телевизионния театър, снимал е филмовите поредици като „Прекраснословни беседи", „Глас Ангелски" и много други, където работи с редица изтъкнати режисьори.

Работил е с някои от най-видните режисьори на БНТ като Ласка Минчева, Младен Младенов, Весела Матеева, Хачо Бояджиев, Нина Минкова, Асен Траянов, Васа Ганчева, Йордан Джумалиев, Добри Тодоров, Гергана Иванова, Николай Априлов, Горан Благоев, Зумка Янкова и др.

Изпълнявал е длъжностите на председател на Съюза на журналистите от БНТ и ръководител на "Филмаутор", член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските артисти.

С принос за развитието на операторското майсторство в България като е предал опита си на поколения оператори в Националната телевизия.

Методи беше доказан творец и изключителен професионалист.

Поклонението ще се проведе на 3-ти април от 13:00 ч. в храм „Покров Богородичен“ в София.

Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа дели Медведев от лидерската позиция в световната ранглиста
Победа дели Медведев от лидерската позиция в световната ранглиста
Шофьори на тирове останаха блокирани с часове на Витиня
Шофьори на тирове останаха блокирани с часове на Витиня