НОВИНИ

Почина папа Бенедикт XVI

Кой е Йозеф Ратцингер - както е светското име на Бенедикт, и с какво ще остане в историята

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:39, 31.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

На 95-годишна възраст почина почетният Папа Бенедикт Шестнадесети. Заупокойната молитва в негова памет ще се състои на 5 януари и ще бъде водена от настоящия глава на Римокатолическата църква - Папа Франциск. Българският президент изрази съболезнования към католическата общност.

Траурен камбанен звън се разнесе малко след 10.00 часа местно време над площад "Свети Петър".

"С прискърбие ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9.34 ч., в манастира Матер Еклезие във Ватикана" - гласеше писменото изявление на града държава.

За влошеното здравословно състояние на Бенедикт XVI стана по време на Коледните празници. Тогава наследникът му Франциск прикани вярващите да се молят за него.

Католическият свят отправя молитви за здравето на бившия папа Бенедикт XVI

"Молете се за мен, за да се науча да обичам все повече стадото Господне - вас, светата църква, всекиго поотделно и всички заедно", казва папа Бенедикт (24.04.2005 г.)

Йозеф Ратцингер - както е светското име на Бенедикт XVI, ще остане в историята като първият папа от германски произход от 1000 година, както и първият от 600 години, който доброволно се отказва да бъде глава на Римокатолическата църква.

"Предприех тази стъпка с пълното осъзнаване на това колко сериозна е и колко нетрадиционно, но и с пълно душевно спокойствие. Да обичаш Църквата означава и да имаш куража да правиш трудни и мъчителни избори, като вземеш предвид нейното и собственото си добро", казва папа Бенедикт (27.03.2013 г.)

Преди да се откаже, Бенедикт XVI ръководи Римокатолическата църква 8 години, а след оттеглянето си остава в много добри отношения с наследника си - Франциск. Той наследи една католическа църква, разтърсвана от скандали за сексуално насилие, затънала в лошо управление и разкъсвана между привържениците на консервативни и прогресивни идеи.

За мнозина, макар и противоречив, Папа Бенедикт XVI беше стожер на традиционните за католицизма ценности. С думи на признателност световни лидери отдадоха почит на паметта му. Траурен камбанен звън имаше и в родната му Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каролина с десета поредна победа в НХЛ
Каролина с десета поредна победа в НХЛ
Олимпиакос спечели дербито с Панатинайкос
Олимпиакос спечели дербито с Панатинайкос