НОВИНИ

Политически рокади в Южна Америка: Промени в Бразилия и Венецуела

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:22, 31.12.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Бразилският президент Жаир Болсонаро напусна Бразилия. Той пристигна във Флорида в Съединените щати часове преди новоизбраният държавен глава Лула да Силва официално да встъпи в длъжност.

Преди това Болсонаро със сълзи на очи се сбогува с привържениците си, като обяви, че е изгубил битката, но не и войната.

Той няколко пъти заяви, че няма да предаде президентския пост на своя съперник на 1 януари 2023 година, с което ще наруши традицията в Бразилия.

Оставането му в страната може да е рисковано, тъй като имунитетът му изтича след встъпването в длъжност на новия президент.

Рокади и във Венецуела. Народното събрание на страната гласува за отстраняване на временния президент Хуан Гуайдо, разпускане на неговото правителство и назначаване на комисия, която да управлява чуждестранните активи на страната.

Гуайдо стана временен президент с подкрепата на Съединените щати и други правителства, които не признаха преизбирането на Николас Мадуро на президентските избори през 2018 година и определиха вота като измама. Мадуро обаче продължи да контролира почти всички институции във Венецуела.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛеБрон отпразнува рождения си ден с 47 точки за победа на Лейкърс в НБА
ЛеБрон отпразнува рождения си ден с 47 точки за победа на Лейкърс в НБА
Кирил Петков честити Новата година от морето, карайки падълборд (ВИДЕО)
Кирил Петков честити Новата година от морето, карайки падълборд (ВИДЕО)