НОВИНИ

Събитията на 2022: Космическите постижения на годината

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:55, 31.12.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Човечеството осъществи за първи път филмов сценарий в Космоса. На 26 септември сондата ДАРТ, изпратена от НАСА, се вряза с 20 000 км/ч в астероид и го отклони от орбитата му. Учените описаха сблъсъка като между голф количка и Голямата пирамида, а разхвърчалите се отломки образуваха опашка от 10 000 км. Така беше тествана готовността да се справим при реална заплаха от приближаващ към земята астероид.

На 1 декември Китай постигна исторически успех, като осъществи първата смяна на екипажи от тайконавти на своята орбитална станция "Тянгун" или "Небесен дворец".

Преди това беше доставен и последният ѝ модул – този за научните изследвания. Така 19 години след като изпрати за първи път човек в Космоса за по-малко от две години и с 11 мисии, Китай създаде обитаема орбитална станция. И показа, че има големи амбиции и все по-големи възможности в Космоса.

50 години след последните стъпки на човек на Луната, НАСА стартира програмата "Артемис" за завръщане на земния спътник с успешен полет на ракетата SLS - най-голямата, създавана от човечеството.

Тя изведе капсулата "Орион", която доближи Луната на 130 км, отдалечи се на рекордно далечно разстояние от Земята - 432 000 км и се завърна у дома на 12 декември. А камерите, монтирани на ракетата, с помощта на които светът видя изстрелването, са създадени от българин.

Д-р Петко Динев, създател на камери за мисията "Артемис": "Трябва да сме горди, че България така или иначе участва в тези колосални програми на НАСА и, дай боже, и българска камера да кацне на Марс!".

Телескопът "Джеймс Уеб" изпрати през октомври зашеметяващ кадър със Стълбовете на сътворението от момент на формиране на нови звезди на 6500 светлинни години от нас. И напомня колко микроскопична част от безкрайната Вселена сме.

Снимки: Архив/БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков честити Новата година от морето, карайки падълборд (ВИДЕО)
Кирил Петков честити Новата година от морето, карайки падълборд (ВИДЕО)
След 46 години български бас отново записа "На многая лета" в Кремиковския манастир (ВИДЕО)
След 46 години български бас отново записа "На многая лета" в Кремиковския манастир (ВИДЕО)