НОВИНИ

Събитията на 2022: Формулата на властта - все още в ремонт

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:52, 30.12.2022
Чете се за: 07:12 мин.
У нас
Слушай новината

99-ото правителство, начело с Кирил Петков, управлява 7 месеца и 20 дни. Съставено от 4 партии, разминаващи се по много теми, никой не му предричаше дълъг живот. Най-големият проблем за БСП беше изпращането на оръжия за Украйна.

"Реши ли се да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна БСП ще напусне коалицията", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За "Има такъв народ" - Северна Македония.

"По темата за Македония вървят по въже, което му късат конците един по един", заяви председателят на ПГ на партията в 47-ия парламент Тошко Йорданов.

По една тема обаче партньорите изглеждаха напълно единодушни - отношението към ГЕРБ. Така в средата на март беше арестуван бившият премиер Бойко Борисов и първоначално беше съобщено, че задържането е свързано със злоупотреби с евросредства. В крайна сметка съдът обяви, че арестът на Борисов е бил незаконен.

Снимки: архив БНТ, БГНЕС, Булфото

А напрежението в управляващата коалиция стигна връхната си точка в началото на юни. На 8 юни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтегли министрите на партията и сложи край на "тази коалиция и на тази агония".

"Днес е денят на водораздела. Може да сте на страната на корупцията, от страната на мафията. Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита", отговори тогавашният премиер Кирил Петков.

"Че тази коалиция е трудна, че тя не работи добре не е нищо, което не сме казвали досега, въпросът е сега по-добре ли ще стане. И как?", попита съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Официалната причина за разрива в коалицията беше Северна Македония. От "Продължаваме промяната" обаче обвиниха ИТН, че свалят правителството заради скандала с близо 4-те милиарда лева за ремонт на пътища. Коалицията остана без достатъчно подкрепа в парламента. Нужни бяха 12 гласа за мнозинство. Заваляха и обвинения за купуване на депутати.

Петима депутати и министърът на спорта Радостин Василев обявиха, че напускат групата на ИТН. Но не бяха достатъчни, за да закрепят мнозинството.

Политическото време се забърза и ГЕРБ внесоха вот на недоверие - заради провал във финасово-икономическата политика. Той стана и първият успешен вот на недоверие в най-новата ни история и правителството на Кирил Петков падна.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова", заяви Петков от парламентарната трибуна.

"Продължаваме промяната" получиха нов мандат с премиер Асен Василев, който не изпълниха. ГЕРБ и БСП също не можаха да съставят кабинет и президентът насрочи нови избори на 2 октомври - третите извънредни за година и три месеца.

Парламентът имаше труден старт още при първото гласуване - това за председател. Доайенът Вежди Рашидов беше избран чак на третия ден с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ", заяви той след избирането си.

ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини след среднощни заседания.

Христо Иванов, ДБ: Коалицията на реванша са сглоби, имаше своето бойно кръщение вчера.

Мустафа Карадайъ, ДПС: За тях е по-важна венецуелската машинация да произведе им властта, отколкото доверието на българските граждани.

Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Ако това решение се гласува в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат.

Корнелия Нинова, БСП: Не искат разговори от ПП с БСП за правителство, тяхна воля, ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае отсега кой ще провали възможността за редовен кабинет и работещ парламент.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс. А заради политическата криза Румен Радев се оказа и основната фигура в сложната ситуация в страната. Той предложи диалог между партиите за съставяне на правителство.

"Гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. Това означава и редовно правителство, което да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена", заяви той.

В хода на разговорите президентът забави консултациите и обяви, че ако няма кабинет, изборите ще са през март. Първият мандат беше връчен на ГЕРБ-СДС. Въпреки заявката на лидера на партията Бойко Борисов, че

"Премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по- добър от мене няма. Колкото и нескромно да звучи... България си има Меси в това отношение",

изненадващо ГЕРБ предложиха за министър-председател неврохирурга Николай Габровски. Парламентът не го избра.

Преди да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната", президентът Румен Радев отправи остри думи към тях. Нарече грешка, че им се е доверил и каза, че е бил първият излъган от тях.

"Една промяна, която българите очакваха отдавна, но за съжаление получиха лъжа. Както надживяхме автократичния режим, така ще надживеем и тази шарлатания".

От "Продължаваме Промяната" обявиха, че ще предложат за премиер бившия образователен министър акад. Николай Денков. Вторият мандат обаче ще бъде връчен едва след Нова година. Ще се състави ли правителство с него или с третия, или ще има нови избори, засега остава неизвестно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героите на 2022 г. в "Арена спорт" на 31 декември от 13.30 ч. по БНТ 1
Героите на 2022 г. в "Арена спорт" на 31 декември от 13.30 ч. по БНТ 1
Лондон ще изисква отрицателен ковид тест за пристигащите от Китай
Лондон ще изисква отрицателен ковид тест за пристигащите от Китай