НОВИНИ

Спектакъл „70 години художествена гимнастика в България“ по БНТ

Най-големите легенди и младите надежди в един от най-грациозните спортове в България със специално събитие в края на годината по БНТ 1 и БНТ 3

спектакъл bdquo70 години художествена гимнастика българияldquo бнт
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 31.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

На 31 декември от 14.30 ч. БНТ 1 излъчва специалното събитие „70 години художествена гимнастика в България“, а от 18.30 ч. в ефира на БНТ 3. Най-големите легенди от различни поколения се обединяват заедно, за да отбележат юбилея на един от най-успешните спортове у нас.

Клубове по художествена гимнастика от цялата страна пресъздават историята на този грациозен спорт от времената на първата национална шампионка Цветана Атанасова, през епохите на Мария Гигова, Нешка Робева, Илиана Раева до успехите на Диамантените момичета - олимпийски шампиони от Токио и новите Златни момичета, които застанаха на върха пред родна публика. Така например пет от пловдивските клубове показват пътя на едно дете в художествената гимнастика, софийските демонстрират някои от най-големите постижения на родните гимнастички, както и бъдещето на художествената гимнастика.

Талантливите гимнастички от Добрич разказват повече за гимнастрадите - две години преди Бургас да стане домакин на подобно значимо събитие. Историята на художествената гимнастика у нас се разказва от неповторимата Вера Маринова, а част от кадрите са от филма „Златният път на нежността” (реж. Йоанна Капанова), който БНТ подготви по-рано през годината.

Водещите на спектакъла Георги Чобанов и капитанът на националния отбор, завоювал златните олимпийски медали в Токио Симона Дянкова отдават дължимото на всички български легенди в художествената гимнастика, а трио Тенорите и Яна Калайджиева допълват красивото събитие с впечатляващи музикални изпълнения.

Специално участие в мащабния спектакъл имат и националните отбори девойки-ансамбъл, девойки-индивидуално, жени-индивидуално. Сред впечатляващите моменти на събитието са изпълненията на Стилияна Николова и Боряна Калейн. Най-емоционалният момент е изненадата от Диамантените момичета, които подаряват реплика на златния олимпийски медал на председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, както и изненада от ансамбъла от Рио 2016-а, които подаряват звезда на нейно име.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
199 са новите случаи на коронавирус
199 са новите случаи на коронавирус
Температури между 2° и 7° в Новогодишната нощ
Температури между 2° и 7° в Новогодишната нощ