Почина проф. д-р Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи в България

от БНТ
16:22, 10.01.2021
18102
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
почина проф владимир данов един водещите кардиохирурзи българия
Слушай новината (бета)

Внезапно ни напусна проф. д-р Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи у нас, съобщава Българският кардиологичен институт.

От 2017 г., проф. Данов е Изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, където управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники в Плевен и Бургас.

Специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария над 15 години. Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, въвежда принципи на работа, които и до днес се прилагат в много от развитите здравни системи.

Проф. Данов специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи, протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, осъществяване на аортокоронарни байпаси на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци и др.

Медицината и в частност кардиохирургията у нас, загуби един от най-отдадените на професията си лекари, иноватори и човек с огромно сърце! През неговия 28-годишен опeративен опит в областта на кардиохирургията, проф. Данов е спасил живота на хиляди пациенти, обучил над 20 специалисти по кардиохирургия, публикувал е множество доклади в авторитетни български и чужди научни издания, автор е на учебници. Той е носител на наградите „Доктор на Годината“, четирикратен носител на приза „Лекар, на който българите вярват“ и Доктор хонорис кауза.

Българският Кардиологичен Институт изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките, пациентите и колегите на проф. Владимир Данов.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2021 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония
Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония
Мария Бакалова с приз за най-добра поддържаща роля от американската кинокритика
Мария Бакалова с приз за най-добра поддържаща роля от американската кинокритика