НОВИНИ

Почина жената в кома с COVID-19, която роди близнаци в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 17.03.2021 (обновена)
9520
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Почина родилката, която беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19. Преди дни лекарите в Бургас успяха да изродят успешно двете й деца - близнаци. След секциото бебетата бяха настанени в Отделението по неонатология, с отрицателен резултат от PCR тест.

На 6 март 31-годишната жена от Карнобат е била приета в Инфекциозното отделение на Бургаската болница в стабилно състояние. Тя обаче имала придружаващи заболявания и се влошила. Въпреки усилията на медиците, жената е починала.

В тежко състояние в Белодробната болница беше настанен и съпругът на родилката. Той също рязко се влошил и след като е бил транспортиран по спешност в реанимацията на УМБАЛ Бургас, загуби битката с коронавируса.

Предлагат затягане на мерките и в Бургас

В същото време настанените в болници с коронавирус в Бургас продължават да се увеличават. Към момента заетостта на леглата за лечение на Covid19 е 90%. Затова в онкодиспансера в Бургас се налага да разкрият две ковид отделения.

"При капацитет от 40 легла 32 легла са заети. През ноември и декември приемахме по 10-12 човека на денонощие. Сега за това денонощие също са приети 12 човека в нашето лечебно заведение.", обясни проф. Д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

Област Бургас оглави класацията за брой заболели на 100 000 души през последните две седмици. А от лечебното заведение са готови да разкрият допълнителни легла при необходимост.

"Нямаме случай на върнати пациенти. Най-възрастният ни пациент е на 91 години, а най-младият е на 27 години. Така, че за разлика от първата вълна, тук има едно подмладяване и все повече млади пациенти постъпват при нас.", допълни д-р Бозов.

Областният щаб в Бургас предлага допълнително затягане на мерките от 20 март. Това включва затваряне на молове, фитнеси, ресторанти и детски градини. Решението ще бъде окончателно взето в петък.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока лавинна опасност заради силния вятър в планините
Висока лавинна опасност заради силния вятър в планините
Ники Кънчев: Успехът на Мария Бакалова не е толкова изненадващ, защото тя е подготвена
Ники Кънчев: Успехът на Мария Бакалова не е толкова изненадващ, защото тя е подготвена