НОВИНИ

Подобрената ваксина на "Пфайзер", която ще влияе и върху Омикрон, ще бъде готова не по-рано от март

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:08, 23.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Подобрената ваксина на "Пфайзер", която ще влияе и върху Омикрон, ще бъде готова не по-рано от март. Това каза изпълнителният директор на фармацевтичния гигант. Мащабен протест срещу Ковид мерките е планиран в Брюксел. А премиерът на Нова Зеландия отлага сватбата си.

Целта е ваксинирането срещу Ковид да е веднъж годишно, а не да има подсилващи дози през кратък период от време, каза изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

"Това, на което се надявам, е да имаме ваксина, която ще трябва да се прилага веднъж годишно - така както и много други препарати", заяви Алберт Бурла.

Целта на "Пфайзер" е новият препарат, който разработва, да покрива щама Омикрон, но без "да забравя" и останалите разновидности на коронавируса. А три отделни проучвания в САЩ показват необходимостта от подсилваща доза, защото защитата при сегашните препарати пада.

Междувременно бурните протести срещу Ковид мерките и задължителната ваксинация продължават. Хиляди се включиха в марш срещу имунизациите в шведската столица Стокхолм.

Протести срещу ваксинационните сертификати в Швеция

Във Франция демонстрациите са срещу ваксинационните паспорти - от утре, всички над 16 години ще могат да влизат в заведение само срещу такъв документ, здравните услуги също ще бъдат достъпни само за ваксинирани.

За днес е планиран голям протест в Белгия, като според неправителствената организация, която го свиква, в белгийската столица ще дойдат граждани от цяла Европа. Полицейското присъствие в града е засилено.

А в Нова Зеландия, заради затягането на мерките срещу разпространението на Омикрон, премиерът отлага сватбата си.

"Колкото до мен - моята сватба няма да се състои, но аз просто ставам част от новозеландците, които вече са се сблъсквали с подобна ситуация заради пандемията. Към всички, чиито планове са се объркали - много съжалявам, но сме твърдо убедени и знам, че го правим един за друг, за да можем да продължим напред", каза още Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия.

Маските и дистанция отново стават задължителни, до 100 души могат да присъстват на събития в затворени помещения, ако са ваксинирани. Ако нямат сертификати броят им е до 25. 96% от населението на Нова Зеландия над 12-годишна възраст е ваксинирано с по две дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главнокомандващият германските ВМС подаде оставка заради коментар за Путин
Главнокомандващият германските ВМС подаде оставка заради коментар за Путин
6630 са новите случаи на коронавирус
6630 са новите случаи на коронавирус