НОВИНИ

Организация на българи в чужбина финансира медицински прегледи за хора от малки населени места

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 22.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Хора с труден достъп до медицински грижи получиха възможност за безплатен преглед от лекар. Това стана възможно благодарение на инициатива на организацията на българи в чужбина "Ангели за България".

Така днес бяха извършени профилактични преглади на живеещите в две отдалечени от Пловдив села. За някои от хората, това беше първата консултация с лекар от години.

Няколко поредни седмици медицински екипи посещават селища с малко жители, предимно възрастни хора, за които достъпът до лекар е проблем. В Пловдивска област екипите ще посетят десет села. Днес посещенията започнаха от село Сухозем.

"Доволни сме от това – идват на място. Понеже ние в селото сме все възрастни хора, болни. И не можем много да пътуваме. И за едно ходене в града трябва да ангажираме децата от работа", обясни Мария Димитрова.

Инициаторите от „Ангели за България“ са събрали и предоставили средства за прегледите, включително закупуването на апаратура. С организацията се заема сдружението "Аварийно спасяване – Пловдив".

"Мерим кръвно налягане, сатурация, кръвна захар, правим ехокардиограма. Който има оплаквания, казва на лекаря и той го консултира", обясни Георги Влайков, ръководител на Гражданска организация "Аварийно спасяване - Пловдив".

Очаквано, голяма част от хората се нуждаеха от консултации със специалист.

"Вече на няколко човека лекарят е препоръчал да се консултират с кардиолог, с дерматолог, с невролог също", допълни Георги Влайков.

Първите посещения на селата в Пловдивско са започнали миналата седмица. Опитът оттогава до днес показва, че голяма част от жителите са занемарили грижите за здравето си, мнозина не са ходили на профилактичен преглед три или четири години.

Инициативата ще продължи до края на месец февруари, ако някъде няма възможност за преглед на всички желаещи, се предвиждат и допълнителни посещения.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казийски бе най-резултатен за победата на Тренто над Равена
Казийски бе най-резултатен за победата на Тренто над Равена
Берое пристигна в Турция след тричасово закъснение
Берое пристигна в Турция след тричасово закъснение