НОВИНИ

ГЕРБ се обявиха срещу параметрите в проектобюджета за 2022 г.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:34, 22.01.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От ГЕРБ заявиха, че заложеното в проекта за бюджет за 2022 година отдалечава България от членство в Еврозоната. Те определиха като опасни тенденции предвиденият дефицит и поемането на нов държавен дълг.

Ден след като парламентът гласува да удължи действието на бюджета за миналата година до края на март, от ГЕРБ се обявиха срещу параметрите в проектобюджета за второто тримесечие.

"Длъжен съм да предупредя българите - когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска с колана и ще ви предлага постни пици, докато си оправим бюджетния дефицит", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според бившия финансов министър Кирил Ананиев след очакваната актуализация на бюджета през юни дефицитът ще скочи над 6 процента. Той е притеснен от идеята да се тегли държавен заем от над 7 милиарда тази година и по над 9 милиарда в следващите три. Само веднъж досега, заяви той, бюджетът се прави за няколко месеца напред - 1997 година.

"Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет по този начин, като изключим 1997 г. Но знаете на какво беше носител, голямата криза", коментира Ананиев.

Заради високите стойности на инфлацията и заложеният дефицит от над 4 процента според ГЕРБ ще се окажем в ситуация да отложим влизането в Еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от Ботев Пловдив са с коронавирус и остават в Дубай
Двама от Ботев Пловдив са с коронавирус и остават в Дубай
Отрицателни сутрешни температури и утре
Отрицателни сутрешни температури и утре