НОВИНИ

"Поход за свободата" дава гласност за жертвите на трафика на хора

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:00, 17.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

51 са идентифицираните жертви на трафик у нас от началото на годината до средата на октомври. Данните са на върховната прокуратура. За миналата година те са 89. В Европейския съюз годишно има регистрирани около 7000 жертви на трафик.

И тази година ще бъде дадена гласност на проблема с юбилеен "Поход за свободата". Целта е мирното шествие да засили чувствителността на хората по темата за трафика на хора - проблем, който се утвърждава като съвременното робство.

"България е страна източник и засяга не само определена група хора, които са малцинствена група, но всъщност тенденцията, особено последните години, показва, че всички ние сме уязвими", каза Моника Николова, изп. директор на фондация "Кампания А21".

"Трафикът на хора е престъпление срещу личността. Много често жертви на трафик на хора са наши близки, приятели, съседи и трябва да създадем именно тази чувствителност, тази реакция да усещаме първите признаци на този проблем и да можем да реагираме", коментира Даниела Савеклиева, секретар в Националната комисия за борба с трафик на хора.

Все повече се увеличават случаите на трудова експлоатация.

"Най-явните признаци за това, че попадат в трафик на хора, е когато не им е позволено да имат каквито и да било външни контакти. Не подписват трудови договори или пък са фалшиви. Отделно от това, когато им вземат телефоните, личните документи и нямат право да напускат обекта, в който ще работят. Много често при ненормални битови условия живеят тези хора. Това е явен знак, че имаме трафик", посочи Даниела Савеклиева, секретар в Националната комисия за борба с трафик на хора.

И тази година зад каузата застават известни личности.

"За мен е странно да разбереш за това нещо, да чуеш статистиката и да останеш безразличен. Точно по тази причина заставам и аз зад тази кауза", каза Кристиян Макаров от група "Молец".

В събота ще има "Поход за свободата" на няколко места в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоан Величков отпадна от европейското първенство по тенис на маса
Йоан Величков отпадна от европейското първенство по тенис на маса
Втора поредна грешна стъпка за Карина Константинова и Келтерн в Еврокъп
Втора поредна грешна стъпка за Карина Константинова и Келтерн в Еврокъп