НОВИНИ

Възстановяват сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деница Торньова
20:10, 17.10.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

До края на месеца сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив трябва да бъде напълно възстановено. Две години и половина след бурята, при която част от стенното пано се срути, започна същинската реставрация на творбата.

Липсващата част от сграфитото "Захари Зограф" е около 30 квадрата. Те ще бъдат възстановени от служителите на лабораторията за консервация и реставрация към Общински институт "Старинен Пловдив" и специалистите по стенописни техники към Музикалната академия. Още преди да започнат работа на терен, те са подготвили скица на изображението в реален размер, направили са и цветови проби на мазилките.

"Започваме да нанасяме различните слоеве, фрагментирано както виждате на участъци и сектори според рисунката и след това ще предстои всеки ден да бъде изрязвано според самата техника и начина на работа на майстора, ние да изрежем липсващите части от рисунката", обясни доц. Стефка Попова – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Това не е първата реставрация на сграфитото на Ди Киро. Още през 90-те години самият той прави възстановяване на горната част на творбата.

"Тя е с едни по-ярки цветове, ако се разгледат архивни фотографии на сграфитото се вижда, че е променена и главата на Захари Зограф, преди е гледал на ляво, сега гледа на дясно, цветово е много по-различна и някои други детайли липсват. Но ние поне цветово ще се опитаме да я реинтегрираме, да я приобщим към останалата част", каза проф. д-р Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрационните дейности.

Освен възстановяване на липсващата част, предстоят и завършващи реставрационни дейности по цялата площ на сграфитото. Така то ще се доближи максимално до оригиналния си вид от 1968 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каролина Мухова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в Нинбо
Каролина Мухова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в Нинбо