НОВИНИ

Зеленски представи своя план за победа пред европейските лидери в Брюксел

Украинският президент е категоричен, че Киев ще продължи да се сражава срещу Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:48, 17.10.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски представи своя план за победа пред европейските лидери в Брюксел, в момент когато страната му изпитва затруднения на бойното поле. Зеленски беше категоричен, че Киев ще продължи да се сражава срещу Русия, дори ако западните му съюзници не подкрепят неговия план. Министрите на отбраната от НАТО също се събраха в белгийската столица, за да обсъдят плана на Зеленски, чиято първа точка е членството на Украйна в Алианса. Все още бъдещото членство на Киев остава неопределено във времето.

След Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин и Рим Володимир Зеленски представи своя план за победа и в Брюксел. ЕС подкрепя Украйна срещу Русия, но приятелски настроената към Кремъл Унгария блокира по-нататъшната военна и финансова помощ за Киев от месеци.

Шарл Мишел, председател Европейския съвет: "Имам две послания. ЕС е на Ваша страна. Знаем, че се нуждаете от по-голяма военна и финансова подкрепа. Това е спешна необходимост и ние ще обсъдим как по-бързо тази помощ да достигне до вас. И второ - бъдещето на Украйна е в Евросъюза."

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: "Важно е да се направи мост между плана за победа и план за мир. Спечелването на войната и постигането на мира вървят ръка за ръка."

Украйна е готова да даде приоритет на на дипломацията, но за това страната трябва да бъде силна, подчерта Володимир Зеленски:

"Планът за победа е документ, който дава възможност на Украйна да бъде силна - не само на бойното поле, което е много важно, но и на геополитическо ниво. Първата точка е приемането ни в НАТО. Това е много важно за нашето общество, това ще даде сигурност и надежда на хората за бъдещето."

Също в Брюксел, на среща на министрите на отбраната от НАТО новият генерален секретар Марк Рюте заяви, че алиансът трябва да преразгледа изцяло своите дългосрочни отношения с Русия. А в краткосрочен - да се гарантира, че Москва няма да постигне напредък в Украйна. Рюте обаче не поясни кога Украйна може да се присъедини към Алианса.

Марк Рюте, генерален секретар на НАТО: "Да, в бъдеще НАТО ще има 32 или 34 членки, ще имаме Украйна. В момента изглежда, че Украйна ще бъде 33-ят член, може някой да я изпревари. Но Украйна ще бъде бъде член на Алианса в бъдеще."

Зеленски представи плана за победа пред западните си партньори в мрачен момент за Украйна. Украинските сили все по-трудно удържат позициите си в Донбас, а съобщенията на руската армия за поредно превзето населено място са почти всекидневни. Днес е паднало село Максимиляновка в Донецка област, а вчера - Красний Яр и Невско в Луганска област. Все повече се затяга обръчът около стратегическия град Покровск, чието превземане остава важна военна цел за Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубен Аморим коментира слуховете за Манчестър Сити
Рубен Аморим коментира слуховете за Манчестър Сити
Илиян Радулов започна с победа на турнир в Синтра, ще играе с водача в схемата
Илиян Радулов започна с победа на турнир в Синтра, ще играе с водача в схемата