НОВИНИ

Президентът от Сараево: България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:29, 17.10.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът Румен Радев с апел към българските политици. Той ги призова час по-скоро да решат своите вътрешни проблеми. По време на визитата си в Сараево държавният глава определи сигурността в Босна и Херцеговина като въпрос от стратегическо значение за целия регион.

Час по-скоро България трябва да възстанови своята водеща роля на Балканите - убеден е президентът Румен Радев. От Сараево той се обърна към българските политици и партии:

"Къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която водеше във вземането на решения, която беше първа в подкрепата? Аз мисля, че е крайно време да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни, провинциални и семейни крамоли и да се върнем там, където ни е мястото, защото искам да ви споделя от всички срещи до момента, че в Босна и Херцеговина гледат на България като един достоен силен член на НАТО, на ЕС."

Президентът Румен Радев определи сигурността в Босна и Херцеговина като въпрос от стратегическо значение за целия регион. И допълни, че България остава твърдо ангажирана с мисията на европейската операция “Алтея”.

Основната цел на “Алтея” е установяването на многоетническа полицейска служба в Босна и Херцеговина, която да действа в съответствие с международните стандарти. Президентът оцени високо работата на българския контингент военнослужещи във военна база "Бутмир”:

"България продължава да помага на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, така че те да постигнат един по-висок стандарт в своята подготовка и разбира се по своя път за членство в НАТО, макар че в момента няма политически консенсус за това членство. Аз продължавам да обяснявам на властите тук, че да погледнат към историята на близката история на Източна Европа - всички страни, които сме в момента член на ЕС преди това сме станали членове на НАТО."

Президентът проведе срещи в Парламентарната асамблея, срещна се с Председателя на съвета на министрите, разговаря с върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина. Румен Радев положи венец на паметната плоча, символ на приятелството между България и Босна и Херцеговина в Сараево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов е на финал на европейското по бокс
Радослав Росенов е на финал на европейското по бокс
Даниил Медведев отказа участие на турнир във Виена заради контузия
Даниил Медведев отказа участие на турнир във Виена заради контузия