НОВИНИ

Полицаят, поискал 5000 лв. от строителен предприемач, остава в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:42, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Съдът остави в ареста полицая от 9-о РПУ Валентин Тренев, който е поискал 5000 лева подкуп от строителен предприемач.

Съдебният състав прецени, че ако е на свобода, Тренев може да извърши друга престъпление, като попречи на разследването и повлияе на свидетели.

Полицай е задържан за подкуп в София

Скрит зад маска и с качулка, и с оплаквания от бъбречна криза и възпален глезен, полицаят Валентин Тренев влезе в съдебната зала.

"Както забелязвате, обикновено в такива производства обвиняемите лица здрави, прави мъже, бързо се разболяват. Последният болничен лист свързан с операцията на крака на този служител на МВР е от миналата година, октомври месец. Не му е попречило по никакъв начин да се придвижи и да се сдобие за кратко, разбира се, със сумата от 2000 лева", коментира Димитър Петров, прокурор в Софийска градска прокуратура.

Разследващите твърдят, че тази сума е първата вноска от поискани 5000 лева подкуп. Поводът - твърдяна трудова злополука на строителния обект на Иван Филипов. Проверката била възложена именно на Валентин Тренев, а той назначил експертиза, която да установи дали има злополука и съответно престъпна небрежност от страна на работодателя.

"Съответният служител, днес задържаното лице, виждайки събраните материали. Както чухте и в зала, резултатът от експертната справка, от която е видно, че не може да се установи лицето, което претърпява някакво съприкосновение с твърд предмет на строеж. Преценявайки това нещо, решава да се възползва. И да поиска пари от строителя, образно казано", обясни прокурорът.

Въпреки, че няма данни за престъпление, Тренев решил да поиска пари от Филипов, за да приключи проверката в негова полза. Според доказателствата, обяснил на предприемача, че 2000 лева ще даде на пряката си началничка, други 2000 на експерта и 1000 ще остави за себе си. Филипов, обаче подал сигнал във Вътрешна сигурност на МВР, които със СРС-та документирали как полицаят няколко пъти се обажда на строителя и го убеждава, че трябва да плати.

"И както разбрахте, на 22-ри се получи и първата част от сумата. Която беше и последна за него", каза прокурор Димитър Петров.

Съдът прие, че има доказателства, от които да се предположи, че Валентин Тренев е поискал и получил подкуп. Според съдебния състав, ако е на свобода полицаят може да извърши престъпление, като попречи на разследването. Съдията възложи на началника на ареста да осигури медицински преглед на обвиняемия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Олга Стефанишина: Превърнахме Украйна в страна, която промени света с нашата борба
Специално за БНТ: Олга Стефанишина: Превърнахме Украйна в страна, която промени света с нашата борба
Мнацаканян ще спори за титлата, a Николова за бронза на турнир по борба в Египет
Мнацаканян ще спори за титлата, a Николова за бронза на турнир по борба в Египет