НОВИНИ

Една година война: 365 дни, които няма да забравим

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:34, 24.02.2023
Чете се за: 13:17 мин.
Европа
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

24 февруари 2022 - Започва най-мащабната война в Европа след Втората световна война. В ранните часове на деня руски танкове преминават по Кримския мост. В Мариупол, Одеса и други градове отекват първите експлозии. Денонощие по-рано Владимир Путин признава Донецката и Луганска народни републики за независими и обявява, че имат нужда да бъдат защитени.

"Обявявам началото на специална военна операция. Целта ѝ е да защити хората, които са тероризирани от режима на Киев в продължение на 8 години. Ще демилитаризираме и денацифицираме Украйна", обяви тогава Владимир Путин.

Иронично - Москва обявява, че ще денацифицира страна, ръководена от президент евреин, чиито роднини са преживели Холокоста.

Завърта се пропагандната машина. Руски медии твърдят, че украинският президент е избягал в чужбина. Следва първото обръщение на президента Володимир Зеленски към украинците и света.

В центъра на Киев, заобиколен от членовете на кабинета, актьорът, на когото Съдбата е определила да изиграе най-важната си роля - да е начело на страната си в най-мрачния ѝ час, заявява, че украинците няма да се предадат

"Вече раздаваме оръжия на всеки, който иска и може да защитава нашия суверенитет. Бъдещето на Украйна зависи от всеки един от нас", каза Володимир Зеленски.

Целта на Москва е "специалната военна операция" да приключи до дни. Руските сили започват мащабно настъпление към Киев с 64 - километрова колона от танкове, която никога не достига града. Руснаците се изправят пред неочаквана и несломима украинска съпротива, нисък боен дух на своите военни и логистичен кошмар. Путин напомня, че страната му е ядрена сила.

"Наредих на министъра на отбраната и на началника на генералния щаб да приведат силите за сдържане във висока бойна готовност", съобщава президентът на Русия на 27.02.2022 г.

През следващите 12 месеца многократно ще си задаваме въпроса изправени ли сме пред ядрена война. А посланията на руския президент ще са противоречиви. От "наясно сме с последиците от употребата на ядрени оръжия" до далеч по-смущаващи.

В първите дни на март руснаците превземат южния град Херсон и АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна централа в Европа. Руснаци и украинци многократно се обвиняват взаимно за обстрела в района на АЕЦ-а. На хората са раздадени таблетки йод, а споменът за аварията в Чернобил изплува с нова сила.

Март донася на Украйна най-големите кръвопролития. Освен че превземат Херсон и АЕЦ "Запорожие", руснаците обсаждат стратегическия град Мариупол. Конвои с цивилни, на които е обещано, че ще се евакуират безпрепятствено, са застигнати от куршуми. Ракетни удари унищожават 90% от града. Хиляди умират в Мариупол, някои - от обстрели, други - в ада на града, оставен без вода, доставки на храна и ток. В следващите месеци се водят ожесточени сражения в металургичния завод "Азовстал".

"Сутрин се будиш и плачеш. Вечер заспиваш с плач. Не знам къде да отида и дали изобщо е останало безопасно място", споделя тогава Татяна Бушаланова, жителка на Мариупол.

Над 8 милиона украинци бягат от войната. Мъжете в боеспособна възраст нямат право да напускат страната. Майки с деца и възрастни хора си вземат "сбогом" със своите съпрузи и синове.

"Сърцето ми се къса... Съжалявам, трудно ми е да гледам как се разделят семействата", казва Олга Кучер, директор на сиропиталище в Запорожие.

В края на март Москва обявява, че се изтегля от предградията на Киев и прегрупира силите си към Източна Украйна.

Буча, Бородянка, Ирпин - имена на градове, които никога няма да забравим. "Освободените" предградия разкриват мрачни истории за деянията на руските войници. Украинските сили се натъкват на стотици убити цивилни - в масови гробове и на улицата. Със завързани ръце.

"Това са военни престъпления, които светът ще признае за геноцид. Хиляди хора са убити и изтезавани. Жени са изнасилвани, а деца - разстрелвани", казва президентът на Украйна Володимир Зеленски на 2 април 2022 г.

Москва отрича и обвинява Киев във фалшифициране на кадрите.

"Помните ли, когато обвиниха режима на Башар Асад в употреба на химически оръжия, се оказа постановка. Също толкова измислено е и това за Буча", твърди Владимир Путин на 12 април 2022 г.

През април сраженията се пренесоха на Изток. С окупирането на Мариупол руската армия отряза достъпа на украинците до Азовско море и си осигури сухопътен коридор за доставки през анексирания полуостров Крим. Битката за "Азовстал" се водеше буквално за всеки метър. Стотици войници и цивилни продължаваха да се намират на територията на завода. Кремъл смени тактиката и на 21 април Владимир Путин отмени щурма на индустриалната зона, защото го "намира за ненужно".

В средата на месец май кадрите с предалите се в плен след тримесечна обсада бойци от Азовстал обиколиха света. Тогава никой не предполагаше, че няколко месеца по-късно снаряд ще удари военнопленническия лагер, в който са затворени.

С настъпването на лятото Украйна получи дългоочакваната военна помощ от Запада. С доставени от Съединените щати установки за залпов огън Хаймарс в следващите месеци Киев успява да изтласка на изток руските сили. Потопен беше крайцерът "Москва" - флагман на руския черноморски флот. Поразена е военновъздушната база Саки в Крим - важен логистичен център за руската армия. Дълго време Русия отрича, че това са успехи на украинската страна.

С посредничеството на Турция, през юли Украйна и Русия се договарят да бъде подновен износът на украинско зърно. Споразумението е на крачка да бъде провалено само дни след подписването му, когато са поразени зърнени складове в Одеса.

"Кажете на Путин, че е полудял. Моля ви, кажете му, че е загубил разсъдъка си. Как е възможно да използваш всички тези оръжия, бомби и ракети. Как е възможно в 21-ви век да се случва това", пита се Раиса Шаповал, жителка на Одеса.

През септември войната навлезе в нова фаза. Украинските сили започнаха контраофанзива на север и на изток. Киев си върна голяма част от Харковска област. Путин мобилизира над 300 хиляди руснаци. И напомни за ядрената мощ на Русия.

"Искам да напомня, че нашата държава има широк арсенал от оръжия за масово унищожение, в много отношения по-модерни от тези на НАТО. Ако териториалната цялост на страната ни бъде заплашена, без да се замислим ще използваме всички налични средства за да защитим Русия и нашите граждани. Това не е блъф", каза Владимир Путин на 21 септември 2022 г.

Опитите на някои да протестират, а на други - да напуснат Русия, за да не воюват, бяха стъпкани със сила.

Москва проведе непризнати от Запада и Киев референдуми в четири украински области. От врата на врата войници с автомати принуждаваха жители на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие да гласуват "за" присъединяване към Руската федерация.

Октомври - камион с експлозиви избухва на Кримския мост - гордостта на Кремъл и символ на анексирането на полуострова преди 8 години. Украйна не отрече, но и не призна да стои зад удара.
Русия отвърна с масирани ракетни удари срещу енергийната инфраструктура и срещу жилищни сгради.

В следващите месеци атаките срещу украинската енергетика се превърнаха почти в ежедневие. Киев въведе режим на тока в голяма част от страната.

"Неприятелят се надява да използва зимата срещу нас, да превърне студа и трудностите в част от своя терор. Трябва да направим всичко възможно да устоим тази зима, независимо колко е трудно", призова украинският президент Володимир Зеленски.

През ноември украинската армия спечели ключова победа, като освободи Херсон.

"Всичко, което се случва сега, е постигнато с месеци на сражения. Постигнато е с много смелост, болка и много загуби. Не просто врагът се оттегля сломен. Той е изтласкан от смелите украинци, които плащат висока цена, за да защитят родината", каза Володимир Зеленски на 10 ноември 2022 г.

Декември ще бъде запомнен и с два ключови момента за лидерите от двете страни на фронта - Володимир Зеленски направи първата си визита в чужбина от началото на войната и разговаря с Джо Байдън в Белия дом.

Владимир Путин посрещна Рождество в тон с изолацията, която сам си наложи през отминалата година.

Новата година започна и с нов фронт на ожесточени сражения - Бахмут и Соледар попаднаха под кръстосан огън.

Последва и едно от най-кървавите нападения срещу цивилни - руски снаряд порази жилищна сграда в Днепър. В съня си загинаха най-малко 45 души.

На 361-вия ден от войната в Киев неочаквано пристигна американският президент Джо Байдън. Като ярък жест на подкрепа за Киев и украинците, борещите се за своята родина.

Ден по-късно, аплодиран от десетки хиляди руснаци на стадион "Лужники", руският президент Путин заяви - "ще се борим за историческите си граници" и даде да се разбере, че няма намерение войната, която сам нарича "специална операция" скоро да приключи.

Тези 365 дни война промениха много, включително тона и езика - нови думи и термини навлязоха в ежедневието ни.

"Азовстал" - името на металургичния завод, се превърна в нарицателно за героичния отпор на украинските бойци, които с месеци отбраняваха всеки метър от намиращия се в преградията на Мариупол комбинат.

Буча - с години за киевчани това е най-близкото място за кратко бягство от града и почивка. Днес предградието на украинската столица е синоним на геноцид, а зверствата, извършени от руските сили там, са сред най-шокиращите истории на войната.

Не липсваха и препратки към литературата - Володимир Зеленски и част от антуража му често споменаваха света на Толкин и наричаха Русия "Мордор", а руските военни "орки".

И буквата Z, изписана върху руските танкове, униформи и дори на митинги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортинг - Арсенал и Манчестър Юн - Бетис са дербитата от 1/8-финалите на Лига Европа
Спортинг - Арсенал и Манчестър Юн - Бетис са дербитата от 1/8-финалите на Лига Европа
Голмайсторът Мартин Тошев се завръща в игра за Етър в мача с Витоша Бистрица
Голмайсторът Мартин Тошев се завръща в игра за Етър в мача с Витоша Бистрица