НОВИНИ

Гълъб Донев: Ще работим така, че българите да почувстват ползата от еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:12, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство ще работи ката, че българите да почувстват ползите от приемането на еврото. Предстои изработването на механизъм за контрол, който да гарантира, че няма да има измами след приемане на общата европейска валута у нас. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев, който откри конференция, посветена на приемането на единната европейска валута.

"Въвеждането като парична единица на втората глобална резервна валута ще направи България по-подготвена както в сегашните, така и за следващите възможни кризи. Присъединяването към Еврозоната ще доведе до допълнителна стабилност, както от финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение", заяви премиерът Гълъб Донев.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

На форума президентът Румен Радев напомни, че целта за влизане в еврозоната остава стратегическа за България и посъветва да се изготвят мерки, които да не допускат повишение на бюджетния дефицит, но и да не влошават качеството на живот на българите.

"Целта е българите да живеят по-добре. Целта е нашата икономика да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт. Членството в Еврозоната ще доведе до икономически ползи за нашата страна, но много по-важно е да бъдат убедени българските граждани. Това е голямото предизвикателство, защото те в случаи имаха, в които загубиха доверие. Защото накрая винаги те плащат цената - цена на реформите, цената на грешните и наивни политически решения", изтъкна Радев.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис призова България да не се отчайва от отлагането на приемането на еврото, а да се стремим към това, защото присъединяването към еврозоната носи повече ползи, отколкото недостатъци.

"Става дума много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос да се избере принадлежност към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Поемането по пътя на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страна в ЕС и демократичния свят. От жизнено важно значение е България да не се разколебава от избрания път", подчерта Валдис Домровскис, заместник-председател на ЕК.

Според председателя на БНБ Димитър Радев политическата криза у нас е сред причините за проблеми, които възпрепятстват присъединяванет ни към еврозоната.

"Генезисът на цялостното забавяне на процеса, обаче, е в политическата рамка и по-конкретно в политическата криза през последните години. Текущите проблеми са законодателната програма, и с вътрешните фактори за високата инфлация, са до голяма степен следствие на политическата криза", посочи той.

За да се присъедини към еврозоната през 2025 България трябва да покрие Маастрихтските критерии, включително и по отношение на инфлацията, както и да не допусне голям бюджетен дефицит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките на България с две втори места на международния турнир "Мiss Valentine" в Тарту
Девойките на България с две втори места на международния турнир "Мiss Valentine" в Тарту
Серхио Рамос обяви края на кариерата си в националния отбор на Испания
Серхио Рамос обяви края на кариерата си в националния отбор на Испания