НОВИНИ

Политически декларации в парламента за Илинденско-Преображенското въстание

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:10, 20.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
политически декларации парламента илинденско преображенското въстание
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Илинденско-Преображенското въстание е венецът на българското националноосвободително движение, отбелязаха в декларация от "Продължаваме Промяната" – "Демократична България". Тя беше прочетена от парламентарната трибуна от депутата Христо Даскалов:

"Нашите горди деди възстават срещу османската власт. Илинденско-Преображенското въстание е венецът на освободителното движение. Паметта за подвига е жива, саможертвата трябва да я помним и да пазим."

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: "Събития като Илинденско-Преображенското въстание са знак, че обществото ни и нацията е било готово и е готово да плати цената за свободата. Тази цена би трябвало да се плаща всеки ден. Въстанието е само един миг от тази епоха от национално осъзнаване и освобождаване. С него не започва и не свършва пътя ни към свободата и към Европа. Ние имаме съсед, с който трябва да решаваме проблеми, отколкото да вземаме позитивни решения. Илинденско-Преображенското въстание се превръща не в обединително събитие, а в поле за дискусия. Ние трябва да си направим изводите: защо българската идея се провали, какъв е начина тя да бъде осъществена? Днес България има исторически шанс да махне границата. Нашите цели не може да са целите ни отпреди 100 години. Днес е добър повод да почетем паметта на загубилите живота си в името на националната кауза. Днес трябва на помним, че въстанието е събитието от настоящето, не от музейно минало."

Тошко Йорданов, ИТН: "Омерзително е да се четат декларации от партии като ГЕРБ и ПП при положение, че точно те изхвърлиха националния интерес в кошчето като вдигнаха ветото на Република Северна Македония. Надуто е да се говори за цивилизационен избор. България никога не е била от източно-азиатския културен кръг. За да говорите, че въстанието било опит на България да си присъедини към западната цивилизация. Ми ние не сме излизали от там. Северна Македония нямат място в ЕС докато не започнат да си изпълняват договора. Ако не беше запъването на ИТН, нямаше да има и рамка, защото един канадец, който не е в залата беше готов да свали ветото и без условия. За вас тези декларации са отмятане на задачка в съответния ден."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Арсенал спечелиха контролите си в САЩ с по 5:0
Челси и Арсенал спечелиха контролите си в САЩ с по 5:0
Самолет "Спартан" осигури транспорт при възникнала донорска ситуация във Варна
Самолет "Спартан" осигури транспорт при възникнала донорска ситуация във Варна