НОВИНИ

Политически лидери с проектодекларация за членството на Украйна в НАТО - кой я подписа?

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 30.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента политически лидери се подписаха под проектодекларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Декларацията дава дългосрочни гаранции за сигурността на Украйна и уверение, че държавата ще бъде приета в Алианса след приключване на войната.

Под документа се подписаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, от ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, от ПП-ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов. Снощи се завъртя едни сюжет, че декларацията не е била подписана от ПП, но днес Христо Иванов заяви пред БНТ, че неговият подпис и подписът на ген. Атанасов са от името на цялата коалиция. Декларацията беше подкрепена от ИТН, от името на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов.

От "Възраждане" определиха този проектодокумент като опасност за директна намеса на НАТО в Украйна.

Екатерина Захариева, ГЕРБ-СДС: "На всички е ясно, е Украйна няма как да стане съюзник и член на НАТО, докато се води война на нейната територия, но тя може да започне подготовка за това. Затова и тази декларация е важна. Ако се не лъжа, около 7 държави са приели парламентите им такива декларации, и България ще се нареди към един от първите, които ще приеме такава декларация".

Христо Иванов, ПП-ДБ: "Ние като сме подписали и аз, и генерал Атанасов - това е общо решение. Така, че сме подписали от името на цялата коалиция. Няма абсолютно никакъв нюанс. В момента е важно да стане ясно, че границите в Източна Европа не може всеки да ги прескача, да ги преразглежда със сила. Всяка страна има право да избира начинът да защитава границите си. Нашите граници няма да са нестабилен плет, който всеки може да бутне както му скимне".

Андрей Гюров, ПП-ДБ: "Със сигурност не само за Украйна, а и за България, и за всички съюзници е важно войната в Украйна да приключи по начин, по който осигурява нейната независимост, суверенитет и териториална цялост. Така, че приемането в дългосрочен план на Украйна в НАТО е нещо, което би дало тази гаранция. Ние като парламентарна група ще подкрепим изцяло това по правилния начин".

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Категорично против, естествено. Защото какво означава Украйна да влезе в НАТО? Това означава на следващия ден НАТО да е във война с Русия. Тази декларация има за цел да вкара България във войната срещу Русия".

Станислав Балабанов, ИТН: "Къде в тази декларация са ПП, защото от началото на войната те бяха най-гласовити по темата. Това е риторичен въпрос към тях - къде са и защо ги няма? Иначе нашата позиция винаги е била проевропейски ориентирана".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден на срещата на върха в Брюксел: Съпротива на Унгария по темата за миграцията
Втори ден на срещата на върха в Брюксел: Съпротива на Унгария по темата за миграцията
Левски почете легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков
Левски почете легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков