НОВИНИ

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за съдебната власт

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:00, 30.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Остър завой в съдебната реформа. Един месец по-късно депутатите отново върнаха Националната следствена служба в прокуратурата. Това стана след като днес те приеха наложеното от президента вето върху Закона за съдебната власт. Така депутатите отхвърлиха собственото си решение от 2 юни. Тогава отделиха следствието от прокуратурата по предложение на "Възръждане" между първо и второ четене, набързо и без обсъждане в правна комисия. Сега законът се връща за ново разглеждане.

Неспазването на законодателните процедури е един от мотивите на държавния глава да оспори взетото решение. Основният мотив на Румен Радев е, че още през 2009 година следствието е било преместено към прокуратурата по изискване на Европейския съюз в предприсъединителния период на България. ГЕРБ-СДС признаха, че са прибързали, а ПП-ДБ - че не е спазена законовата процедура и са против отделяенто на следствието от прокуратурата.

Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС: За съжаление, ние трябва да признаем, че в желанието си за ускорим съдебната реформа, като че ли прибързахме малко. Въпросът с функциите на разследващите органи, в момента те са два-разследващи полицаи, които са към полицията, от друга страна следствието, което пък е към прокуратурата, би следвало да бъдат обсъдени и прецизирани в по-скокойна обстановка.

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: Ние смятаме, че ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения в Закона за съдебната власт бяха приети при един недобър законодателен процес. Бяха основно в голямата си част предложения между първо и второ четене, пренесени текстове, които бяха отхвърлени по принцип на първо четене.

Според "Възраждане" ветото съдържа само политически мотиви и е насочено против законодателното предложение на партията им.

Петър Петров, "Възраждане": Господин президент, мисля че твърде скоро забравихте, ще се навършат скоро три години, откакто екип на специализираната прокуратура влезе в Президентството. Само да ви напомня уважаеми господин президент, че тогава освен специализирани прокурори имаше и военен следовател.

От БСП, които и преди, и сега са против изваждането на следствието от прокуратурата обвиниха ГЕРБ, че са писали поправката с "Възраждане" набързо.

Корнелия Нинова, БСП за България: Вижте как се гласува съдебна реформа - на коленце. ГЕРБ диктува, "Възраждане" пише и предлага от трибуната. Помните ли я тази сцена. На мен ми е абсолютно дежавю, аз бях отново тук, аз говорех тук по време на второто четене. Тук беше Радо Чолаков, а тук Петър Петров на колене долу.

"Има такъв народ" смятат, че тази поправка е била нужна заради страха на ГЕРБ от Гешев и нуждата да да имат и друг вариант за свалянето му.

Тошко Йорданов, ИТН: Българските граждани трябва да знаят,че това с разделянето на прокуратура от следстивето е защото беше страх от Иван гешев на ГЕРБ. В момента, в който Гешев не е главен прокурор това не е необходимо и те трябва по някакъв начин да дондуркат коалиционния си партньор от ПП- ДБ, защото иначе сглобката,както се изразява великият юрист във вселената Лена Бориславова, ще се разпадне.

Сега предстои промените в закона за съдебната власт да бъдат върнати отново в комисия, а след това и в зала, като депутатите определиха 4 седмичен срок за предложения между първо и второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 нелегални мигранти са открити край Бистрица
19 нелегални мигранти са открити край Бистрица
Международното летище в Атина получи наградата за най-доброто в Европа
Международното летище в Атина получи наградата за най-доброто в Европа