НОВИНИ

Политически реакции заради оспорването в съда на промените в Конституцията

Премиерът: Радев има проблем с ограничаването на правата му

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:31, 08.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Пръв с коментар за сезирането на Конституционния съд реагира премиерът Николай Денков. Според него президентът е заинтересована страна по отношение на конституционните промени, свързани със служебните правителства. Денков коментира още, че политическите сили в парламента са били длъжни да намерят подходящ баланс и те са го направили по начин, който смятат за правилен.

От ГЕРБ-СДС не са изненадани от хода на държавния глава и смятат, че е добре промените в Конституцията да бъдат подложени на критичния анализ на Конституционния съд.

От ПП-ДБ И ДПС, които подкрепиха промените, днес не коментираха.

Според премиера, президентът Румен Радев има проблем с ограничаването на правата му и затова атакува конституционните промени. Денков смята , че само Конституционният съд може да се произнесе по отношение на промените в основния закон на държавата.

"Президентът е заинтеросована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е мнението на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, че беше необходима промяна, както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол дълги периоди от време", посочи Николай Денков, министър-председател.

"Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които беше злоупотребено през последните две години", обобщи премиерът.


От първата политическа сила в парламента коментираха, че за тях не е изненада, че държавният глава сезира Конституционния съд. Според ГЕРБ аргументите на президента в голяма степен се припокриват с тези на партиите, които бяха против конституционната реформа - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

"Произнасянето на Конституционния съд е важно не само от правна страна относно санирането и стабилизирането на приетите изменения и допълнения на Конституцията, но и ще допринесе за намаляване на остротата на политическия дебат и за в бъдеще, и за тогава, когато предстои да бъде обсъждано и приемано заканодотелство, основано именно на тези изменения", коментира Рая Назарян-депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ разчитат на критичния анализ на Конституционния съд, за да има доверие в направените промени и очакват решение не по-рано от шест месеца.

"Конституционният съд е може би най-авторитетният, именно защото се занимава с нашия върховен закон -Конституцията и в този смисъл винаги е добре, когато бъдат приети едни промени на Конституцията, те да бъдат подложени на този критичен анализ, на този авторитетен съд, който би трябвало да е най-компетентен, за да може да се постигне едно по-голямо доверие и една по-голяма стабилност на реализираните вече конституционни изменения", допълва Рая Назарян-депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха за движение два моста в Царево заради обилни валежи от дъжд
Затвориха за движение два моста в Царево заради обилни валежи от дъжд
Българин разказва от първо лице за войната в Украйна
Българин разказва от първо лице за войната в Украйна