НОВИНИ

България и Виетнам ще подпишат спогодба за трудова миграция

Споразумението се очаква да стане факт до края на годината

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:12, 08.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината България и Виетнам ще подпишат спогодба за трудова миграция. Това стана ясно днес след поредица от срещи на председателя на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация с председателя на виетнамския парламент, министър-председателя и президента.

Секторите, които имат нуждата, но и потенциал за по-интензивна съвместна работа са енергетиката, промишлеността, фармацията и туризма. Това посочи председателят на Народното събрание пред своя виетнамски колега. Като доверен приятел и важен партньор на България - така председателят на парламента Росен Желязков определи Виетнам.

"Сътрудничеството в сферите на сигурността трябва да бъде свързано с предотвратяването на последиците от организираната престъпност, както и засилване на полицейското сътрудничество. Тази година следва да бъде попълнена договорната база с работа по спогодбата за трудова миграция между двете страни, която бе дала основата за трудова мобилност за нуждите на българския пазар", заяви Росен Желязков.

За целта тази година ще бъде подписана спогодба за трудова миграция.

"В рамките на една такава спогодба ще бъдат уточнени всички условия за работа на виетнамски граждани в България - тяхното социално и здравно осигуряване, условията на труд, при които те ще бъдат приемани, възможностите за квалификация и преквалификация. Спогодбата на този етап няма да третира конкретни сектори", уточни Деница Сачева - председател на социалната комисия в Народното събрание, ПГ на ГЕРБ-СДС.

"В осъществявано на външната си политика Виетнам се съсредоточава в сътрудничеството си с ЕС като България е приоритетен партньор", изтъкна Въонг Дин Хуе - председател на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам.

България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие - това каза Росен Желязков пред президента на Виетнам, а с премиера на страната обсъдиха повишаването на стокообмена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо президентът атакува промените в Конституцията?
Защо президентът атакува промените в Конституцията?
Етър се разделя с няколко футболисти
Етър се разделя с няколко футболисти