НОВИНИ

Убийството край София: Извършителите отвлекли и измъчвали жертвата

Жестокото престъпление е извършено в имот на единия от заподозрените

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:57, 08.01.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Убитият край София 49-годишен мъж Кирил Русев първо е бил отвлечен и измъчван, стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и полицията. На 6 януари тялото на мъжа бе открито в морга с фалшиви документи, след като на предния ден роднини подали сигнал за изчезването му.

На 4 януари между 14:30 и 16 часа жертвата, 49 годишният Кирил Русев, бил поканен в дома на единия от двамата обвинени за убийството Петър Александров и Александър Кинов.

"Където огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано и в последствие най-вероятно е причинена смъртта му от двете огнестрелни рани", каза Любомир Николов, директор на СДВР .

Кирил Русев е убит с два изстрела, единият в областта на торса, а другият в крака. Веднага след това Александров и Кинов отнасят тялото на жертвата в камера на частна морга, с която Кинов, който е гробар по професия, има договор.

"Дори същият се беше опитал да кремира лицето, посредством неистински акт за смърт, представен на погребалната агенция", разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

След това Кинов и Алекснадров започват да изграждат алибито си. Отиват в Сърбия през граничния пункт Стрезимировци. Александров преминава със собствените си документи, но Кинов излиза от България с личната карта на Кирил Русев.

"Поискахме насрещна проверка от властите в Сърбия, която своевременно ни бе предоставена информация и се установи, вторият извършител на деянието, вече на вход в Република Сърбия, документът на убития е скрит и лицата са се представили с личните документи на тяхната самоличност', каза Михаил Наумов, началник-отдел "Убийства" в ГДНП.

Александров и Кинов носели телефона на убития Русев и от него изпратили няколко СМС-а до близките му. След това го оставили в Сърбия. След около час се върнали обратно в България.

"И успяхме да установим местонахождението на телефона на убития", разказа Михаил Наумов, началник отдел "Убийства" в ГДНП.

При обиските в домовете на двамата обвиняеми са намерени няколко оръжия. Експертиза ще каже с кое от тях е извършено убийството. Най-вероятният мотив, според разследващите, е дълг за над 300 хиляди лева, които убитият Кирил Русев дължал на Петър Александров.

"Обвиняемият Александров се е занимавал с банкова дейност, т.е. предоставяне на съответни суми срещу лихва на лица, които са финансово затруднени и срещу залог приемат от него съответните финансови средства", разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

Жертвата Кирил Русев е бил собственик на ресторант в София и не е криминално проявен. Регистрация няма и Петър Алекснадров. В криминалното досие на Александър Кинов има незаконно притежание на оръжие и взривни вещества, грабеж и кражби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Искаме да запазим основния състав и да привлечем не повече от един играч
Георги Дерменджиев: Искаме да запазим основния състав и да привлечем не повече от един играч
Павел Колев, изп.-директор на Локо Пд: Клубът е в процес на преформулиране на целите си
Павел Колев, изп.-директор на Локо Пд: Клубът е в процес на преформулиране на целите си