НОВИНИ

Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 18.04.2024
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

Отново политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на министри в кабинета от служебния премиер. Димитър Главчев заяви, че ако президентът не се съобрази с предложените министерски промени, то отговорността поема именно президентът. Остри бяха критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към президента и към предишните му служебни кабинети. ДПС пък призоваха държавният глава да спази Конституцията и да издаде указите за смените. Утре предстои среща между президент и премиер.

На поканата за среща и разговор, отправена от президента, служебният премиер Димитър Главчев отговори от Брюксел:

"Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и до сега. Отговорност за министрите, които предлагам е изцяло моя. Както виждате всички бягат от отговорност - аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя - тогава друг поема отговорност. Очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава в него."

Премиерът първо се обадил на Даниел Митов с покана да стане външен министър. После Митов се консултирал с Борисов.

Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ: "Получих пълна подкрепа от господин Борисов. - Готов ли сте да поемете поста? - Аз съм готов. Ние спокойно можем да излезем и да кажем: да, ГЕРБ носи отговорност в момента за външната политика на държавата. За президента Радев това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация."

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Да, обади ми се Дани Митов - да приема ли? Викам, ма приеми. Ма изобщо не ме интересува кой ще е външния министър. Видите ли, ако Дани Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Айде тогава президентът Радев да си спомни записа и на другото партийно събрание на ПП за ала-бала с президента. Ала-бала толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора?"

Лидерът на ГЕРБ се върна назад във времето:

"Аз не мога дори да разбера президента Радев дали мисли, че имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинетите на Радев. Цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правиелство. В последствие той правеше цели партии от служебното правителство. И искам да остане този министър да си носи Радев отговорност както за всичките други провали три години. Не искам изобщо да нося ангажимент и не нося ангажимент като партия повече за това правителство."

От учебния полигон в Ново село, където инспектира Многонационалната бойна група, президентът Румен Радев беше лаконичен:

"Нека оставим политиката извън поделението."

ДПС изтъкнаха, че президентът трябва да се съобрази с Конституция за поисканата смяна на министри.

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Нека държавните мъже бъдат на висотата на хората и да спрат с тези игрички: няма да подпиша за министрите. Другите - ще махнем шефа на парламента. Добре. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата?

БНТ: Ако все пак откаже да подпише указа за смяна министри президентът, какъв е следващият ход?

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Като откаже да подпише той вече си има външен министър и земеделски министър и трябва да почне да ги управлява."

Пеевски оцени и Митов:

"Убеден съм, че ще успее да запази равна отдалеченост и ще има ясната насоченост България, която трябва да има проатлантическата ни насоченост."

Според ПП-ДБ има вътрешни борби в служебния кабинет.

Даниел Лорер - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Между ГЕРБ и ГЕРБ. В крайна сметка служебния премиер е бивш човек на ГЕРБ. Председателя на ГЕРБ го предложи, заместник-председател от ГЕРБ външен министър. Той го предложи на президента, президента не е съгласен. Сега май и председателя на ГЕРБ вече не е съгласен заместник-председателя на ГЕРБ да бъде външен министър."

И днес продължи спорът кой отговаря за служебния кабинет.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Тези, които я направиха Конституцията, а те я направиха Христо Иванов и Делян Пеевски. И тогава много хубави бяха всички, много бяха заедно, много се уважаваха, обичаха и по цял ден работеха заедно."

Даниел Лорер - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Служебният кабинет не се избира от НС. Единственото нещо, което променихме в Конституцията беше българският президент да избира служебен премиер измежду парламентарно-избрани фигури."

Кратък коментар дойде и от БСП.

БНТ: Господин Борисов казва, че в предишните служебни правителства на Румен Радев половината БСП било там?

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Не ми е важен."

снимки: БГНЕС

Съгласие за смените ще се търси утре между президент и премиер на масата за преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Ризов не успя да се класира на финал на пушка на Световната купа по спортна стрелба в Рио
Антон Ризов не успя да се класира на финал на пушка на Световната купа по спортна стрелба в Рио
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти