Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Половин България може да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години, сочи доклад на ООН

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:13, 10.08.2022
5535
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски заради сухото време това лято. Информацията е на хидролозите, според които по-малките реки на много места са почти пресъхнали в горните си течения. Според доклад на ООН се очаква половин България да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години.

Кои са най-сухите райони у нас вижте в репортажа на Зоя Велинова.

Това лято е сравнително сухо, казват метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна след като свършат летните месеци.

"В България подобно на голяма част от Централна и Западна Европа има сериозни индикации за суша. През изминалия юли в по-голямата част от страната валежите са били под средна норма за месеца, изчислена за последните 10 години. Най-големи засушавания има в цялата Дунавска равнина, в по-голямата част от Горнотракийската низина и особено в централните части на Източна България. През юли в тези райони валежите са били най-малко и са достигнали едва 20 на сто от валежната норма за месеца", казва доц. Христо Червенков от секция "Климатология"- НИМХ.

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия. А прогнозата на международните експерти е, че глобалното затопляне и измененията в климата през следващите години ще доведат до все по -интензивни и по-продължителни засушавания.

Според доклад на ООН през следващите години България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света. Ако се допусне влошаване на климата в по-дългосрочен план, експертите предупреждават, че сушата ще засегне повече хора отколкото която и да е пандемия. С други думи, тя ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според доклада заради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, тъй като в определени периоди търсенето на вода далеч ще надвишава предлагането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи се разминаха на косъм от смъртта след като автомобил помете паркираната им в отбивка кола
Младежи се разминаха на косъм от смъртта след като автомобил помете паркираната им в отбивка кола
Протест срещу възобновяването на доставките на природен газ от "Газпром" пред президентството
Протест срещу възобновяването на доставките на природен газ от "Газпром" пред президентството