НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция не е готова за ползване - какво следва? (Обобщение)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:42, 10.08.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Това стана ясно след като двамата провериха на място съоръжението.

Произходът на газовите доставки у нас вкара "Продължаваме промяната" и ГЕРБ в задочен спор

Интерконекторът е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. 180-километровата тръба ще пренася газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора и ще се свърже с основния газопровод, по който минава азерски газ до Европа. Идеята за него е отпреди 13 години.

Подробности вижте в репортажа на Цветелина Катанска и Десислава Петкова.

Всеки ден инспектори ще следят докъде е стигнало строителството на газовата връзка с Гърция, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. По думите му се оказало, че липсва не само компютърната система за управлението на тръбата, но и част от съоръженията не са довършени.

"Това да ви прилича отзад на приключило строителство? Мисля, че не. Днес минахме и огледахме всички локации, които са критични, които са проблемни. Набелязали сме решения. Ние днез газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи и неприключила SCADA.", каза Христо Алексиев - вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията.

Газовата връзка с Гърция трябваше да бъде завършена до края на 2013 година по план. Многократно строителството ѝ беше отлагано. За последен път кабинетът на Кирил Петков обяви, че тя трябва да бъде завършена до началото на юли и по нея да потече азерски газ.

"Аз наистина не знам какви са били коментарите, че обектът бил готов. Този обект ми изглежда като луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея.", каза Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

В момента България купува две трети от азерския газ на по-скъпа цена, защото използва за доставка старата връзка с Гърция между Кулата и Сидерокастро. Именно затова и строителството на новата тръба е толкова важно. На въпрос дали ще бъдат възстановени разговорите с "Газпром", министър Алексиев посочи, че трябва да се действа системно.

"Първи приоритет за нас е газовата връзка. Втори приоритет е стабилизиране на "Булгаргаз", защото без значение кой ще бъде доставчик, ако "Булгаргаз" няма средства да разплати тези доставки, въпросът за това кой е доставчик става безсмислен.", заяви служебният вицепремиер.

"Булгаргаз" насрочи търг за покупка на втечнен газ

Очаква се утре кризисният щаб да излезе с план за стабилизиране на "Булгаргаз". В момента в компанията не достигат близо 1 млрд. лева. По отношение на думите на бившият премиер Кирил Петков, че са осигурени 7 танкера с газ, Алексиев бе категоричен, че те не отговарят на истината. Той коментира, че разбира, че всеки е в политическа кампания, но служебното правителство трябва да свърши работа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Произходът на газовите доставки у нас вкара "Продължаваме промяната" и ГЕРБ в задочен спор
Произходът на газовите доставки у нас вкара "Продължаваме промяната" и ГЕРБ в задочен спор
Рокади в ръководството и на Патентното ведомство
Рокади в ръководството и на Патентното ведомство