НОВИНИ

Произходът на газовите доставки у нас вкара "Продължаваме промяната" и ГЕРБ в задочен спор

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:52, 10.08.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден задочен спор между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ по темата за газа. Eкспремиерът Кирил Петков заяви пред Нова телевизия, че втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България. Делян Добрев от ГЕРБ пък каза, че и една молекула американски газ не е дошла у нас до момента и 100% от целия газ у нас извън азерския, е руски. Добрев показа и документи ,че руският газ се купува през посредници с 30% по-скъпо.

Подробности вижте във видеото.

Кирил Петков заяви пред Нова телевизия, че е преговарял лично с доставчиците на втечнен американски газ, без посредници. По думите му би било "трагично" да се откажем от втечнения газ и да платим на "Газпром" в рубли, защото го било страх какво ще се случи зимата.

"Сега се говори дали "Газпром" ще ни пусне да плащаме в рубли или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката", смята бившият премиер.

Според него най-добрият вариант е, ако България е независима от "Газпром" тази зима. Той подчерта, че офертата за 7-те американски танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна.

"С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2 - 3 дни на правителството да кажат "Те подписаха еди какви си газови договори". Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка", коментира още Петков.

Седемте танкера идват директно от най-голямата американска компания в света, посредници няма и би било огромен риск, ако те не бъдат потвърдени от служебния кабинет, уверен е Кирил Петков.

По-късно във Варна Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че предишните два танкера американски втечнен газ са пристигнали, но са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни отново е закупила руски газ от посредници.

"В България няма фактура от американски доставчик на газ. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", твърди Добрев.

За разлика от бившия вицепремиер Асен Василев, който вчера по БТВ отрече, че доскорошните управляващи са купували руски газ през посредници и съобщи, че не е виждал такива договори, днес Кирил Петков не отрече директно.

"Пазарите, които "Булгаргаз" продължи да купува, са от свободните количества, но тези, които гръцкият доставчик можеше да ни даде. И ако погледнете реално цялостното нещо, газът не спря за българските потребители, купиха от гръцки оператор, от други фирми.", посочи Петков.

Делян Добрев от ГЕРБ показа документи, които, по думите му, доказват, че сме купили руски газ през посредници и загубата за държавата за 3 месеца е над 200 милиона евро

"Ето това е фактура от МЕТ. МЕТ е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България за 30 процента по-скъпо. МЕТ е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Всъщност, ето този посредник МЕТ, си назначи директор на "Булгаргаз" по време на правителството на нулево толерантните към корупцията. Тоест, частната фирма, посредника, си назначи директор на "Булгаргаз". И в момента, в който го назначи, той започна да купува газ от собствената си фирма", каза Добрев.

Според Делян Добрев наред с това има сделки, при които газ е купуван скъпо и препродаван евтино.

"Тоест, купува го скъпо държавата от МЕТ и го продава евтино на МЕТ. Разликата е 7 милиона лева само за един месец", каза той.

Този посредник е бил с най-големите количества според Добрев. Той показа и друга фактура от Винтерсхау, който пък бил руският посредник на "Газпром" и от който България купувала до 2012 година газ. Само за последните три месеца сме купили газ за около 630 милиона евро. 30% надценка са 200 милиона евро, които са прибрали посредниците, твърди Добрев.

Очевидно с началото на предизборната кампания темата за газа ще продължи да разгорещява политическите страсти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елитът в тениса на маса се завръща в Панагюрище
Елитът в тениса на маса се завръща в Панагюрище
Успех за Илиян Радулов в Полша, Леонид Шейнгезихт се класира за втория кръг в Швеция
Успех за Илиян Радулов в Полша, Леонид Шейнгезихт се класира за втория кръг в Швеция