НОВИНИ

Помощта към Украйна ще продължи, увери новият министър на отбраната

помощта украйна продължи увери новият министър отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 09.04.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Помощта към Украйна ще продължи. Това увери новият министър на отбраната от служебното правителство на Димитър Главчев – Атанас Запрянов, който встъпи днес в длъжност. Той пое поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

"Битката, която се води в Украйна, е битка и за нашите национални интереси", подчерта министърът и посочи, че към момента има два пакета помощи, които са гласувани за изпращане.

"Ще се опитаме максимално да ускорим работата по координация на транспортирането им до Украйна и да мислим за следващи възможности за военна помощ", посочи министър Запрянов.

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора.

"Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, за да продължим да надграждаме", каза още Запрянов.

По думите му в сферата на отбраната има важни дейности, които трябва да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени.

"Живеем в много трудно, опасно време. На стотици километри от нашата граница се води конфликт, така че не може да си позволим два месеца и половина безвремие, в които служебният министър, особено на отбраната, да се фокусира само върху провеждането на честни избори", посочи министър Запрянов.

Пред медиите той очерта основните си приоритети на работа в рамките на мандата на служебния кабинет.

Едно от приоритетните направления е създаване на организация за провеждането на изборите, така че военнослужещите в контингентите, на границата и тези, които са на дежурства, да упражнят правото си на глас.

Следващо приоритетно направление е завършване на Стратегическия преглед на отбраната в срок до края на юни.

"Стратегическият преглед ще позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили", посочи Запрянов.

Сред тях са забавените процеси на модернизация на въоръжените сили, които бяха ускорени и това трябва да продължи, мобилизационната готовност, окомплектоването на въоръжените сили и др.

Друг приоритет е развиването на отбранителните способности на въоръжените сили.

"Това е конституционно задължение и Въоръжените сили трябва да бъдат в състояние да гарантират независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана, както и да допринасят с декларираните сили и способности за колективната отбрана. Тук ще разчитам много на адмирал Ефтимов и военното ръководство", каза още министър Запрянов.

По отношение на недостига на личен състав той заяви, че Министерството на отбраната ще се фокусира върху провеждане на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние върху готовността на армията.

Сред приоритетите остава приносът на страната ни в рамките на евроатлантическото членство. В рамките на служебния кабинет продължава подготовката на страната ни за участие през юни в срещата на високо равнище за 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон.

Важно направление остава законодателната дейност, която включва промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българя, в Закона за резерва, приемането на доклада за състоянието на отбраната приз 2023 г. и инвестиционната план-програма. Министърът подчерта, че всички тези промени и документи ще бъдат отстоявани в Комисията по отбрана и пред депутатите в Народното събрание, което продължава своята дейност и по време на служебния кабинет.

Тодор Тагарев подчерта, че през изминалите десет месеца правителството изпълни ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, като за тази година те са в размер на 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. за 2022 г. - увеличение с 60% на бюджета за отбрана и увеличение с 1/3 като процент от БВП.

"Особено съм доволен от това, че успяхме да изпълним бюджета практически на 100%, въпреки че той беше факт вече към края на лятото на миналата година", каза той.

Тодор Тагарев изрази увереност, че новият кабинет ще осигури приемственост без никакво прекъсване, ще продължи да изпълнява задачите и да решава сериозните въпроси в сферата на отбраната и пожела на министър Атанас Запрянов успех в тази нелека функция в нелеко време.

По традиция досегашният министър на отбраната Тодор Тагрев подари икона на Св. Георги на своя наследник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА показа слънчевото затъмнение от Космоса (ВИДЕО)
НАСА показа слънчевото затъмнение от Космоса (ВИДЕО)
Скай Спортс посочи следващия треньор на Ливърпул
Скай Спортс посочи следващия треньор на Ливърпул