НОВИНИ

Поредна провокация от РСМ с цел да повиши напрежението между Скопие и София

Българските партии поискаха оставки в Скопие, извинение и намесата на партньорите ни от Европа

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:21, 18.09.2024
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Поредна провокация от Република Северна Македония, която има за цел да повиши напрежението между Скопие и София. Вицепремиерът Александър Николовски в интервю отрича общата история и нарича българите нецивилизовани. На това президентът Румен Радев реагира с думите, че определени кръгове в Скопие явно са обезпокоени от открития и конструктивен диалог по време на срещата му с президента на Северна Македония миналата седмица. От българското външно министерство са уведомили европейските ни партньори за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога. Българските партии поискаха оставки в Скопие, извинение и намесата на партньорите ни от Европа.

В интервю за македонската телевизия Алфа вицепремиерът на Република Северна Македония Александър Николовски обвини българските партии и президента, че преди избори се опитват да извлекат политически дивиденти за сметка на Скопие. Според Николовски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение.

Александър Николовски - вицепремиер и министър на транспорта на РСМ: "Домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм."

От "Дондуков" 2 разпространиха съобщение, в което се казва, че откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в Скопие:

"Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали."

За "цивилизоваността" на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към България или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати."

И от Министерството на външните работи реагираха:

"Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония."

От ГЕРБ определиха думите на Николовски като поредната провокация от страна на РСМ, целяща разрушаването на добросъседските отношения и постигнатото досега.

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ-СДС: "Трябва да се отговори максимано твърдо и без емоции и без свръхреакция. За такава обидна квалификация в една европейска държава се взима главата на министър веднага, моментално и на място, хвърчат оставки."

Скопие трябва да разбере, че ако иска да влезе в ЕС, трябва да спазва писмените двустранните и международни споразумения, коментираха от ПП-ДБ.

Асен Василев, ПГ на ПП-ДБ: "Европа трябва да излезе с реакция, всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа. Знаете колко ни плюха за това споразумение, което направихме. но това вече не е проблем между България и Македония, а между Македония и Европа и българските интереси се защитават и от Европа. И това е което македонците трябва да разберат - ако искат да влязат в ес, има споразумения и тези споразумения трябва да се изпълняват."

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след поредната недопустима арогантност от, по думите му, на проруския режим на Мицкоски, посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ.

БСП заявиха, че думите на Николовски са недопустими и не допринасят за добросъседските ни отношения.

Иван Иванов - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": "Външно министерство трябва да извика македонския посланик тук за обяснение, защото подобен изказ обижда не само общата ни история,защото тя е факт. Аз мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдения за липса на обща история е една люжа и фалшификация."

Подобна реторика показва, че РСМ няма място в ЕС, е заключението на "Има такъв народ".

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН": "Договорът е подписан, правилата са ясни, те са се съгласили и в момента нашите европейски партньори би трябвало да реагират изключително остро и да заявят същата позиция, че докато не започнат да си спазват договорите, нямат никакво място и няма да се отворят преговорните глави изобщо."

Утре премиерът на РСМ Християн Мицкоски ще проведе срещи в Брюксел.

По темата работиха: Вера Александрова, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се изкачи на върха на Първа лига след минимална победа срещу Славия
Лудогорец се изкачи на върха на Първа лига след минимална победа срещу Славия
Федерер: Александър Зверев е твърде пасивен и повтаря едни и същи грешки
Федерер: Александър Зверев е твърде пасивен и повтаря едни и същи грешки